open-navfaktor-logo
search
24. godišnjica
ICMP: Očuvanje istinitog prikaza događaja u Srebrenici je od ključnog značaja za mir
ICMP-ov Program za zapadni Balkan će nastaviti pomagati u procesu pronalaženja oko 1.000 osoba nestalih u genocidu u Srebrenici
11.07.2019. u 19:18
get url
text

Dvadeset i četiri godine nakon genocida u Srebrenici neophodno je nastaviti napore da se pronađu i identifikuju svi oni koji se još vode kao nestali i da se odgovorni privedu pred lice pravde, rekla je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger. 

ICMP-ovi naučni podaci u vezi s osobama nestalim prilikom pada Srebrenice uvedeni su u dokaze u sudskim postupcima pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Do danas je pred MKSJ-om proces vođen protiv 20 osoba za zločine poćinjene u Srebrenici. Od toga je osuđeno 15 njih. Pred Sudom BiH postupci su vođeni protiv 56 osoba za zločine počinjene u Srebrenici.

Već duže od dvije decenije ICMP predvodi nastojanja da se pronađu i identifikuju osobe nestale tokom sukoba i da se poštuju prava porodica nestalih na istinu, pravdu i reparacije bez obzira na nacionalnu i religijsku pripadnost ili etničko porijeklo.

Presude protiv odgovornih za ratne zločine ključni su element u očuvanju vladavine prava. Osigurati da vlade ispune svoje zakonske obaveze kako bi se pronašli svi koji su nestali kao rezultat ovih zločina i da se osiguraju prava svih preživjelih članova porodica nestalih je presudan element u istom ovom procesu.

Više informacija o identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici možete pronaći u našoj infografici:http://bit.ly/2nHyvgQ

-Održavanje transparentnog i istinitog prikaza onoga što se desilo od suštinskog je značaja za mir-, rekla je generalna direktorica Bomberger. ICMP podržava stalne zahtjeve porodica nestalih za istinom i pravdom. Nastojanja da se pronađu i identifikuju oni koji su nestali u Srebrenici i širom bivše Jugoslavije ključni je element u vraćanju vladavine prava.

Istorijski podaci zasnovani na naučnim činjenicama smanjuju mogućnost beskrupuloznih lidera da iskoriste strahove i ogorčenost građana-, rekla je Bomberger, dodajući da vlade i politički organi moraju nastaviti raditi zajedno na rješavanju preostalih slučajeva nestalih osoba i osigurati da dostupnost pouzdanih i tačnih informacije za porodice i javnost.

ICMP-ov Program za zapadni Balkan će nastaviti pomagati u procesu pronalaženja oko 1.000 osoba nestalih u genocidu u Srebrenici kao i 12.000 onih koji se još vode kao nestali u cijeloj regiji. Na 6. samitu Berlinskog procesa koji je prošle sedmice održan u poljskom gradu Poznanu, predstavnici država zapadnog Balkana ponovno su istakli svoju posvećenost pronalaženju  osoba nestalih u sukobima na području bivše Jugoslavije, za kojima se još uvijek traga. Učesnici su pohvalili potpisivanje Okvirnog plana prošle godine u novembru, u sjedištu ICMP-a u Hagu od strane predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su potpisom ozvaničili zajednički rad u okviru regionalne Grupe za nestale osobe (GNO). Učesnici su u Poznanu pozdravili napredak koji je urađen u provođenju plana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.