open-navfaktor-logo
search
Napetosti na Kosovu
Igrač Moskve: Dačić optužuje Prištinu i najavljuje sukobe na Balkanu!?
Predsjednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić danas je komentirao jučerašnja događanja na Kosovu. Optužio je Prištinu da je glavni faktor nestabilnosti. Dačić je, što je općepoznato, glavni igrač Moskve u Beogradu, te stoga ovakva njegova reakcija ne iznenađuje.  
01.08.2022. u 13:34
get url
text
Ivica Dačić

- Bili smo svjedoci unilateralnih, jednostranih poteza prištinske strane, koji ne poštuju ni jedan dogovor. Pokazalo se da su oni glavni faktor nestabilnosti i mogućih sukoba na Balkanu. U tom smislu veoma je bitno kakav će biti stav državnog rukovodstva Srbije - kazao je Dačić. 

Nakon najave Prištine da u ponedjeljak počinje primjena odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, na više lokacija na sjeveru Kosova postavljene su barikade. Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosova oglasile sirene za uzbunu. 

VEZANI TEKST - Kosovo u posljednji tren odgodilo odluku koja je dovela do tenzija sa Srbijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je jučer da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas. 

Kazao je da režim u Prištini pokušava da iskoristi raspoloženje u svijetu, igrajući na kartu "veliki Putin je naredio malom Putinu, pa će mali Zelenski u liku Albina Kurtija da nekoga spašava i bori se protiv velikosrpskog hegemonizma".

Vlada Kosova je najavila da će odložiti početak primjene mjere reciprociteta na srpske dokumente sa 1. augusta na 1. septembar ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova.

Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi iz ilegalnih struktura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.