open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Ilidža: Obilježena godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizirane brigade
I poslije 27 godina pripadnici ove brigade i dalje stoje u stroju, i dalje su tu za svoj narod, na usluzi svojoj domovini, rekao je naćelnik Memić
26.07.2019. u 17:08
get url
text

Nizom prigodnih sadržaja obilježena je 27. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizirane brigade.

Ispred centralnog spomen - obilježja na Ilidži danas su brojne delegacije položile cvijeće, proučile Fatihu ili na neki drugi način odali počast poginulim borcima i šehidima.

Istovremeno, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća (OV) Ilidža.

Predsjedavajući OV Muhamed Omerović, govoreći o značaju Brigade, istakao je da se nikada neće zaboraviti oni koji su voljeli i štitili različitost i slobodu ove zemlje.

- Suživot moramo graditi na istini. Zločinci moraju odgovarati za učinjena djela. Naša djeca moraju znati šta se desilo na ovom prostoru, bošnjačkom i hrvatskom narodu. Iako je iz pravosnažnih presuda i dostupne dokumentacije potpuno jasno ko su naredbodavci i izvršioci, iz nama nejasnih razloga protiv njih se ništa ne poduzima - upozorio je Omerović.

Dodao je kako danas, 27. godina poslije, svjedočimo da se nije odustalo od ideje "velike Srbije".

- Imamo li pravo šutiti o zločinu koji se dešavao na Ilidži od 1992.- 1995.? Vrata naše općine su otvorena svim građanima, gostima, putnicima i dobronamjernim prijateljima naše multietničke Bosne i Hercegovine, a dušmani neka znaju da 4. viteška postoji i još je jača – istakao je Omerović.

U sklopu svečane sjednice prikazan je dokumentarni film "Zločin bez kazne - Ilidža 1992.-1995.", u kojem su izneseni osnovni elementi organiziranog i sistematskog čišćenja Ilidže od svega što nije srpsko.

Kako je rečeno, teritorija koju je ova brigada držala na početku rata nije se smanjila ni pedlja, samo je proširena, a jedinica je učestvovala u velikom broju operacija od Ilidže, pa do Krajine, i predstavlja nepobitnu historijsku činjenicu u odbrani slobodnih ilidžanskih prostora, tada jedinog spoja glavnog grada s ostatkom države. Kroz brigadu je prošlo više od 6.500 boraca, 33 ih je nagrađeno najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a 425 ih je dalo živote za odbranu domovine.

- I poslije 27 godina pripadnici ove brigade i dalje stoje u stroju, i dalje su tu za svoj narod, na usluzi svojoj domovini. Općina Ilidža će i dalje učestvovati u obilježavanju ovakvih godišnjica jer smo mi danas tu zahvaljujući upravo najboljim sinovima ove države - izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Iz Općine Ilidža pozivaju građane da u subotu 27. julu što većem broju prisustvuju hatma-dovi poslije ikindije namaza u centralnoj džamiji Sokolović Kolonije, a pozivaju se i na koncert duhovne muzike "Vječnost je njihova" na Ljetnoj pozornici pod pokroviteljstvom načelnika Općine Ilidža.

Centračna manifestacija kreće sa smotrom folklora od 17 sati i od 20 sati oficijelni dio ispred Doma kulture u Hrasnici.

Pripadnici Četvrte viteške motorizirane brigade predvođeni generalom Fikretom Prevljakom postali su prepoznatljivi po slozi i neiscrpnoj energiji kojom nastoje sačuvati sjećanja na saborce i herojsku borbu protiv agresora i agresije na našu zemlju, a u njegovanju od zaborava pomaže im načelnik Memić, saopćeno je iz Pres-službe općine Ilidža.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.