open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Ima li izgleda da FBiH u ovoj godini dobije air traktore i helikoptere, koliko koštaju?
Vlada Federacije BiH je u ovoj godini za nabavku letjelica za gašenje požara i spašavanje ljudi i materijalnih dobara planirala 30 miliona KM.
19.07.2022. u 07:50
get url
text
Helikopter, gašenje požara

Ipak, prema riječima Borislava Balabana, člana Radne grupe koja je formirana na zahtjev Federalne vlade, po dva air traktora i helikoptera najvjerovatnije neće biti nabavljeni u ovoj godini, a razloga je mnogo.

Traži se rješenje za ovu sezonu

- Prvo se mora formirati jedinica, nezavisni pravni subjekt pod okriljem Vlade FBiH koji će obavljati te poslove. Izabrati direktora i tek onda ići u nabavku letjelica i regrutaciju pilota. To je taj zadatak i provodi ga nova radna grupa. S tim što nova radna grupa pokušava iznaći modalitet da se iznajme avioni koji bi pokrili ovu sezonu. Još nije ništa precizirano - govori za Faktor Balaban.

Kaže da će biti potrebno vremena da se ispoštuje elaborat.

- Osim toga, morate znati da su rokovi isporuke aviona strašno veliki, to ide na godinu i po-dvije. Makedonija je požurila, pa je svojevremeno kupila avione koji su im stajali dugo na zemlji jer nisu imali ni pilote, jedinicu, ništa. Da se ne bi upalo u takvu zamku, ovdje će se u ovom segmentu krenuti na zdravim temeljima. Najprije bi se nabavili air traktori, a potom helikopteri - govori nam Balaban.

Upitali smo koja je cijena helikoptera i air traktora na tržištu.

Helikopter košta oko 17 miliona eura 

- Helikopter koji nosi tonu i po vode košta kao tri do četiri air traktora. Evo sada je Hrvatska dvije takve letjelice kupila. Po 17 miliona eura je bio svaki. A air traktor vam dođe oko 3,5 do četiri miliona eura, to su američke letjelice. Cijene su nenormalne.

Dakle, veliki su rokovi isporuke i visoke su cijene. Pokušava Vlada FBiH i Radna grupa da nekako to premosti. Dok se ne formira jedinica, ne odabere direktor, ne odaberu avioni i piloti da se proba nekako premostiti - govori nam Balaban i dodaje:

- Od same kupovine, da će avioni sletjeti u Sarajevo, ne vjerujem da ima šanse kada uzmete u obzir tendersku proceduru, Zakon o javnim nabavkama, rok isporuke od godine do dvije, zavisno šta odaberete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.