open-navfaktor-logo
search
Obraćanje na Pantovčaku
Ima li kraja Milanovićevim uvredama: Džaferović je "hostesa mudžahedina", članovi PIC-a su fićfirići
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, ponovo je izgovorio niz uvreda na račun člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, ali članova Vijeća za implementaciju mira (PIC).
09.12.2021. u 13:13
get url
text

Džaferovića je nazvao "hostesom mudžahedina", a članove PIC-a "političkim direktorima fićfirićima".

- Imaju vrlo mutnu historiju. Mislim na Džaferovića. Šta je radio u ratu? Bio "hostesa mudžahedina". Udbaš. To je član Predsjedništva BiH. To je manipulator do manipulatora. Žao mi je što je Dragan Čović nasjeo na to. Neko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima. Jok. Prema njima imam - rekao je Milanović.

Za članove PIC-a rekao je da su to "politički direktori" i "fićfirići".

- Donijeli su zaključke koji pokazuju jasne namjere opstrukcije jer ignorišu činjenicu tri konstitutivna naroda - rekao je Milanović.

Novinarima je pokušao objasniti šta se desilo sa "zakonom o zabrani negiranja genocida" kazavši kako su "fosfornom brzinom tzv. srpska strana i HDZ optuženi da su htjeli ukinuti Inzkovu kolonijalnu odluku da je negiranje genocida krivično djelo". 

- Normalnom čovjeku s minimalno skepse to smrdi. Hajde Srbi, ali gdje je tu HDZ, Čović. To je samoubistvo. Istina je da su uz posredovanja i nagovaranje međunarodne zajednice, a to su ti politički direktori, ljudi koje niko ne zna, prihvatili prijedlog da tu odluku ukinu i donijeli novu istog sadržaja. Zato srpska strana, potpuno ih razumijem, ima problem s kolonijalnim upravljanjem BiH. Dakle, neki prokurator Judeje Inzko ili kako god se zove, donosi odluku snagom ustava. To ne može biti. Ideja je bila da se pokaže jednak politički stav u proceduri BiH, ne kolonijalne uprave. I tu su im hrvatski predstavnici bili spremni dati ruke. I čim su krenuli – krivi, genocidni gadovi, žele ukinti kažnjivost negacije genocida. To me podsjeća na najniže uličarske fore - rekao je Milanović i dodao: 

- Kažem ti: "Prijatelju, evo ti 100 kuna", a onda zovem policiju jer si mi ukrao 100 kuna. Samo time sam bio motiviran kad sam govorio o Srebrenici jer imamo posla s ljudima koji lažu, kradu. Džaferović je bio "hostesa mudžahedinima", to je stari udbaš. Žao mi je što je Čović na to nasjeo, a opet mi i nije žao. Neko će reći da imam predrasude prema Bošnjacima, jok - rekao je. 

Istakao je kako je svime time bio motiviran kada je prethodnih dana govorio o Srebrenici i da su ga zbog toga stavili u ravan sa Miloševićem, Mladićem, Tuđmanom i ostalima.

- To je ekipa iz Zagreba, to oni stvarno misle - zaključio je.

Pogledajte video od 19:45. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.