open-navfaktor-logo
search
Važno za privredu
Imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH 5. jula na Zastupničkom domu FBiH
Imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine naći će se 5. jula na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, potvrdio je za Faktor Mirsad Zaimović, predsjednik ovog doma.
17.06.2021. u 13:19
get url
text
Papirologija

Podsjećamo, Komisija za vrijednosne papire FBiH ne funkcionira od 2019. godine zbog nedostatka članova, a veoma je značajna za sveukupno funkcionisanje finansijskog sektora, privredu u FBiH.

U Komisiji mora sjediti i Srbin 

Posljednji neuspjeli pokušaj imenovanja komisije bio je 4. marta ove godine na Domu naroda FBiH. Tada su delegati iz reda srpskog naroda bili stava da su pojedinci predloženi u Komisiju nekompetentni, te da u Komisiji mora sjediti i predstavnik srpskog naroda. Nakon toga je ponovljen konkurs.

VEZANI TEKST - Federacija do daljnjeg bez Komisije za vrijednosne papire FBiH

Naime, članove Komisije razrješava i imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost dva potpredsjednika. Podsjećamo, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, 28. maja ove godine potpisao je Odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH i uputio je u Parlament Federacije BiH na potvrđivanje.

Za predsjednika Komisije imenovan je Adnan Zukić, zamjenika predsjednika Matej Živković, a članovi su Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

- Naredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 5. juli. Tada će se na dnevnom redu naći i Odluka o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH - rekao nam je Zaimović.

Završiti sve do sredine jula 

Razgovarali smo sa Jasminom Duvnjakom, šefom Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, koji mjesecima ukazuje na važnost Komisije.

- Smatram kako je davno bilo vrijeme da se ta komisija imenuje. Nažalost, privreda nam trpi, tržište vrijednosnih papira trpi. Dobro je što ovaj ponovljeni oglas, konkurs i ova procedura što su u zavidnoj dinamici za sada urađeni i mislim da ovu dinamiku trebaju pratiti oba doma Parlamenta FBiH. Očekujem da nakon što se odluka o imenovanju potvrdi na Zastupničkom domu, i mi na Domu naroda odmah na narednoj sjednici iza Zastupničkog potvrdimo i da konačno, nadam se sada, bez ikakvih problema, i nekih dnevno-političkih zatezanja i blokada usvojimo ovu odluku o imenovanju komisije, kako bi ona u punom sastavu počela raditi, obavljati svoja zakonska ovlaštenja. Očekujem da će se to završiti do sredine jula - rekao nam je Duvnjak.

VEZANI TEKST - Zbog nefunkcionisanja Komisije za vrijednosne papire FBiH 200 predmeta na čekanju i milioni KM

Komisija za vrijednosne papire FBiH važna je u više segmenata. Tačnije, za sve što je u vezi s prometom na berzama, vrijednosnim papirima, velikim transkacijama, mora postojati saglasnosti Komisije.

- Imamo informaciju da više od 200 predmeta stoji kod Komisije. Dakle, spajanje banaka, dokapitalizacije, prijenos vlasništva kod dionica... Vi možete kupiti većinski paket nekog preduzeća, ali bez saglasnosti Komisije to ne možete realizovati. Ne možete postaviti svoju upravu, nadzorni odbor, ne možete preuzeti preduzeće. Puno je takvih blokiranih procesa jer Komisija za vrijednosne papire ne radi od novembra 2019. godine - kazao je ranije za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.