open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Infarkt, gušenje, trovanje...: Kako da sami sebi pomognete dok ne dođe Hitna pomoć
Ubod pčele, alergeni u nekim namirnicama ili lijekovi mogu biti smrtonosni čak i za one koji misle da nisu alergični
20.08.2019. u 10:59
get url
text

Dogodilo vam se ono najgore, a nikoga nema u blizini da vam pomogne? Odmah nazovite Hitnu službu a dok medicinsko osoblje ne stigne, pročitajte kako sami sebi pomoći u slučaju, primjera radi, gušenja, infarkta, alergijske reakcije...

Gušenje

Nađete li se u sitaciji da se gušite, a niko vam ne može pomoći, znajte da možete i sami sebi pomoći. Naime, ono što možete učiniti jeste da sami na sebi izvedete Heimlichov zahvat. Brzo pronađite stolicu, radnu plohu u kuhinji ili neki drugi sličan komad namještaja i usmjerite gornji, mekani dio stomaka (odmah ispod rebara) na vrh stolice ili rub radne plohe. Potisnite prema gore i prema unutra i tako šest puta zaredom.

Srčani udar

Osjećate li bol i pritisak u prsnom košu, koja se može širiti i na lijevu ruku (ali i ne mora), ne možete doći do zraka, moguće je da se radi o srčanom udaru. Žene češće imaju netipične simptome, poput jakog umora, mučnine, žgaravice i jakog znojenja. Pozovite Hitnu pomoć i popijte 325 miligrama aspirina bez zaštitnog filma jer takav će se brže razgraditi i dospjeti u krvotok.

- Dok čekate pomoć lezite jer će tako vaše srce biti pod najmanjim opterećenjem. Čini li vam se da ćete se onesvijestiti, pokušajte se prisiliti na duboki kašalj. Duboki kašalj mijenja pritisak u grudnom košu i može imati sličan učinak kao masaža srca. Ponekad se dogodi da vrati srce u normalan ritam - savjetuju stručnjaci.

Trovanje

Najčešći razlog trovanja, zbog kojeg mnogi zovu broj hitne službe, je namjerno ili slučajno prekomjerno uzimanje lijekova (na vrhu liste su lijekovi protiv bolova, za spavanje i antidepresivi) te opasna izloženost sredstvima za čišćenje.

Nemojte na silu povraćati, niti na svoju ruku uzimati lijekove koji izazivaju povraćanje, jer biste pod njihovim djelovanjem mogli povraćati satima. Osim toga, ako ste popili nešto što sadrži kiselinu ili drugu tvar koja vam je na putu do želuca oštetila grlo i jednjak, isto će se dogoditi kada usljed povraćanja ponovo prođe tim putem.
Ugljen-monoksid smrtonosan je plin bez boje i mirisa, koji svake godine uzme nekoliko života. Ugradite detektore koji će vam signalizirati moguću pojavu ovog plina u vašem domu.

U slučaju udisanja otrovnih supstanci, što prije se udaljite iz kontaminiranog prostora. Ukoliko je otrov završio na vašoj koži, isperite ga i zovite Hitnu pomoć.

Obilno krvarenje

Ako imate ranu iz koje teče krv, zdravom rukom, ručnikom, gazom ili bilo kojom tkaninom, koja vam je pri ruci, snažno pritisnite ranu i održavajte pritisak dok krvarenje ne prestane. Ni u kom slučaju nemojte koristiti pribor za podvezivanje.

- Ukoliko se rana nalazi na bedrenom području, pritisnete li je rukom ili tkaninom zatvorit ćete krvnu žilu iz koje teče krv. Međutim, podvežete li ranu zaustavit ćete protok krvi kroz sve krvne žile na tom mjestu, zbog čega možete izgubiti nogu - upozoravaju stručnjaci.

Jedini slučaj u kojem je opravdano podvezivati ranu jeste kada sa sigurnošću možete utvrditi da dijelu ekstremiteta ispod rane više nema spasa (primjera radi, ako osoba u nesreći izgubi prst, ruku ili nogu...)

Alergijska reakcija

Ubod pčele, alergeni u nekim namirnicama ili lijekovi mogu biti smrtonosni čak i za one koji misle da nisu alergični. Simptomi uključuju svrab na jednom mjestu ili po cijelom tijelu, ponekad praćen osipom, naticanjem, a u težim slučajevima oticanjem disajnih putova, što može ugroziti disanje. Ukoliko znate da ste alergični, sa ljekarom trebate napraviti plan šta učiniti u slučaju nužde, a on će vam sigurno prepisati lijek koji ćete uzeti ako bude potrebno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.