open-navfaktor-logo
search
Hrvatska ekonomija
Inflacija u Hrvatskoj premašila 12 posto
Riječ je o najvišoj stopi inflacije otkada Državni zavod za statistiku vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.
16.07.2022. u 11:41
get url
text

Cijene dobara i usluga za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu ove godine porasle su u Hrvatskoj za 1,1 posto u odnosu na prethodnih mjesec, ali u odnosu na juni 2021. godine, tj. na godišnjem nivou, u prosjeku su više za 12,1 posto, objavio je hrvatski Državni zavod za statistiku.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama prijevoz, za 20,3 posto; hrana i bezalkoholna pića, za 16,9 posto; restorani i hoteli, za 14,6 posto; pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 13 posto; odjeća i obuća, za 11,1 posto; stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,6 posto; rekreacija i kultura, za osam posto; razna dobra i usluge, za 7,2 posto.

U maju inflacija iznosila 10,8 posto

Agencija Hina ustanovila kako je riječ o najvišoj stopi inflacije otkada hrvatski Državni zavod za statistiku vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Rast cijena od 12,1 posto predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na maj, kada su cijene porasle 10,8 posto na godišnjem nivou.

Inflacija u Hrvatskoj je prije aktualne krize najviša bila u julu 2008. godine, kada je iznosila 8,4 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.