open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava osudila Plenkovićev stav prema Gojku Šušku
Iz YIHR-a poručuju kako se Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presudom šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne jasno očitovao o političkom projektu Herceg-Bosne te ulozi šestorke, ali i o politici koja je vođena devedesetih godina u kojoj su protagonisti bili Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko
05.10.2018. u 14:40
get url
text

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) upozorila je Dunju Mijatović, povjerenicu Vijeća Evrope za ljudska prava, na izjavu premijera Plenkovića o podizanju spomenika Gojku Šušku izrečenu na Izbornom saboru Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak", održanom 29. rujna 2018. u Zagrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

-Premijer Plenković u svom govoru koji je održao prije nekoliko dana glorificirao je doprinos Gojka Šuška u ratovima devedesetih, hvaleći tako ideju da se podigne spomenik sudioniku udruženog zločinačkog pothvata u glavnom gradu države - navodi se u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

U YIHR-u smatraju kako je premijer Andrej Plenković, neodgovorno shvaćajući svoju političku odgovornost, obmanuo hrvatsku javnost tumačeći doprinos Šuška u ratovima devedesetih herojskim. Poručuju kako je "riječ o osobi koja je sudjelovala u provođenju zločinačke politike u susjednoj Bosni i Hercegovini u skladu s ekspanzionističkim težnjama tadašnjeg hrvatskog političkog rukovodstva".

Poručuju kako se Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) presudom šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, u predmetu Prlić i drugi, jasno očitovao o političkom projektu Herceg-Bosne te ulozi šestorke, ali i o politici koja je vođena devedesetih godina u kojoj su protagonisti bili Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko.

Navodi se kako je "ideja 'ujedinjenja hrvatskog naroda' rezultirala brojnim ratnim zločinima među kojima su kao posljedica, prije svega bila stradanja i mučenja civilnog stanovništva biranog po etničkom ključu".

YIHR upozorava kako su rezolucijom Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda o temeljnim načelima i smjernicama o pravu na pravni lijek i reparaciju za žrtve teških kršenja međunarodnih ljudskih prava i ozbiljnih povreda međunarodnog humanitarnog prava jasno navedeni načini kako se države trebaju ponašati kad je riječ o žrtvama teških kršenja ljudskih prava.

-Premijer Plenković, umjesto da poštuje navedenu Rezoluciju te se javno ispriča za počinjene ratne zločine od strane pripadnika institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom RH, priznajući tako utvrđene činjenice te preuzimajući odgovornost za politiku koju su vodili neki njegovi prethodnici, svjesno bira drugi i drugačiji put te odlučuje podržati ideju komemoriranja osobe čije je djelovanje u ratovima obilježeno mrljama teških ratnih zločina - poručuje YIHR.

Saopćili su kako hrvatskog premijera Andreja Plenkovića potiču da u skladu s Rezolucijom pokaže poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama te da bude aktivniji u memorijalizaciji civilnih žrtava ratova devedesetih.

-O nepoštivanju navedene Rezolucije kao i drugih dokumenata Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe do kojih bi došlo postavljenjem spomenika Gojku Šušku obavijestili smo nadležne institucije kako bismo izrazili iskrenu zabrinutost za provođenje mehanizama tranzicijske pravde uzrokovanu aktualnim izjavama premijera Plenkovića - navodi se u saopćenju YIHR-a.

Na Izbornom saboru Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak", održanom 29. rujna 2018. u Zagrebu, premijer Andrej Plenković je podržao inicijativu Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" da se u Zagrebu izgradi spomenik hrvatskom ratnom ministru obrane Gojku Šušku.

-On je svojim djelovanjem i autoritetom i poštovanjem kojega je imao od strane hrvatskih branitelja dao enorman doprinos hrvatskoj slobodi - kazao je Plenković na Izbornom saboru.

Plenković je podržao i odluku aktualnog ministra obrane Damira Krstičevića kojom se jedna dvorana u sjedištu Ministarstva odbrane (MORH) zove imenom Gojka Šuška, kao i činjenicu da je 20. godišnjica Šuškove smrti u Zagrebu obilježena simpozijem i predstavljanjem filma.

Presudu bosanskohercegovačkoj šestorci na ICTY-u u Haagu pravni su stručnjaci ocijenili presudom koja je uperena prema tadašnjem državnom vrhu Republike Hrvatske, ne isključujući mogućnost da bi prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ratni ministar odbrane Gojko Šušak te general Janko Bobetko, kad bi bili živi, također bili suđeni na ICTY-u u Haagu zbog ovih zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.