Dan ljudskih prava

Institut za istraživanje genocida Kanada: Ovaj dan je jedan od najcrnjih u historiji

Objavljeno: 10.12.2019. u 11:56

Švedska akademija nagrađivanjem negatora genocida Petera Handkea podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Holokaust nije počeo u plinskim komorama. Počeo je riječima. A riječi Švedske akademije opominju na novi genocid, naveo je Ramić

Ramić: Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici

Deseti decembar, Dan ljudskih prava, postao je jedan od najcrnjih dana u historiji, kazao je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

- Danas se obilježava godišnjica usvajanja Konvencije o genocidu, trenutak sjećanja i podsjećanja. Prevencija i borba protiv genocida nije samo politička opcija. To je međunarodno pravna obaveza. Ono što je zajedničko svim genocidima jeste demonizacija ciljne populacije kao uvod u opravdanje i krajnja djela genocida. Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid govorom mržnje, nagrađivanjem negatora genocida i veličanjem projektanata i izvršilaca genocida predstavlja zločin. Švedska akademija nagrađivanjem negatora genocida Petera Handkea podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. Holokaust nije počeo u plinskim komorama. Počeo je riječima. A riječi Švedske akademije opominju na novi genocid. Pridružujemo se glasu protesta civiliziranog svijeta protiv necivilizirane odluke Švedske akademije. Još jednom svijetu kažemo istinu o genocidu i istinu o međunarodnoj agresiji počinjenoj protiv države BiH od strane Srbije i Hrvatske – naveo je Ramić.

Istakao je da osuđuju dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost 2019. Peteru Handkeu, "negatoru genocida i neskrivenom simpatizeru nasilnog srpskog ekstremizma".

- To je kao da se Nobelova nagrada daje nekome ko negira Holokaust. Negacija genocida, odnosno negacija države BiH je ovjerena Nobelovom nagradom. To je još jedan udarac od takozvanog civilizovanog svijeta na žrtve najvećeg zločina u Evropi poslije holokausta, genocida u Srebrenici. Dodjela Nobelove nagrade negatoru genocida i simpatizeru velokonacinalističke srpske politike, ideje i prakse, oličene u optuženom ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, je dokumentirano svjedočanstvo o beščašću, moralnom i intelektualnom kolapsu Švedske akademije. Radi se o sadašnjoj moralnoj nakaznosti nekada prestižne institucije. Švedska akademija ovom nagradom ovjerava djelo negatora genocida koji daje podršku srpskom ekstremizmu čiji je cilj Velika Srbija na račun uništenja države BiH. Tako je poražena ljudskost, poraženi čovjek i civilizacija – ističe Ramić.

Ramić je kazao da to što ste Nobelova nagrada dodjeljuje negatoru genocida i simpatizeru ekstremizma ustvari predstavlja do sada najveći udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN i internacionalne sudove UN, međunarodni pravni poredak.

- Posebno je to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta. Srebrenica, BiH, Evropa i svijet, puni preživjelih žrtava i svjedoka strašnih zločina, zaslužuju bolje članove Švedske akademije, koji neće zločine i zločince nagrađivati i veličati. Kako se žrtve mogu nadati pravdi pored Švedske akademije u kojoj je poražena ljudskost, koja nastavlja zločinačku tradiciju Srpske akademije nauka, institucionalno revidirajući historijske, sudske i naučne činjenice u cilju izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje Velike Srbije koja još nije poražena. Zato će okorjelost Švedske akademije koja daje Nobelovu nagradu negatoru genocida koji će podržati sljedeći genocid, ostati zabilježena za potomstvo kao jedan od najcrnjih dana u historiji čovječanstva – kazao je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ramić, također, ističe kako zauvijek uništivši svoju reputaciju, Švedska akademija ide kraju sebe kao moralne institucije.

- Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu
koji pokušavaju revidirati historiju u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom odpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. Možemo i hoćemo. Švedska akademija je postala promotor negiranja genocida u Srebrenici kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja, promotor antibosanske koalicije, promotor ideje Velike Srbije, koja neprekidno rastura BiH i pokušava svim sredstvima da pokaže da je BiH jedna neuspjela država, promotor osamostaljenja Republike Srpske i njenog ujedinjenja sa Srbijom. Švedska akademija se bavi teritorijama, a ne Nobelovim moralnim vrijednostima. Srbiji koja nikada nije odustala od Republike Srpske i razbijanja BiH sada se pridružila i Švedska akademija – naveo je.

Ramić poziva na buđenje u „poremećenom svijetu koji razara ljudski duh i svijest, ostavljajući ljude u konstantnom strahu, gdje neljudi vladaju i laž proglašavaju istinom, zločin smatraju dobrom“:

- Nobelova nagrada Peter Handkeu nas budi, da vidimo stvari kakve su, da postanemo svjesni položaja u kojem se nalazimo, da tražimo putove izlaza, da u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. I poruka Švedskoj akademiji: Jeste ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani – zaključuje Ramić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije