Zaključkom Štaba za vanredne situacijeu RS-a o primjeni buster doze protiv COVID-19 u ovom entitetu, Institut je zadužen da planira, organizuje i u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama sprovede vakcinaciju stanovništva trećom dozom, te redovno izvještava o aktivnostima u vezi sa ovom vakcinacijom.

- Buster doza vakcine protiv COVID-19 može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile - saopćeno je iz Instituta.

Dodaje se da se u ovom momentu, treća doza može  primjenjivati kod kategorija stanovništva koje su drugu dozu primile prije 31. marta 2021. godine i to: osoba starijih od 65 godina, korinisnika domova za stara lica, osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima, osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške  forme COVID-a, osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću kao što su zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stara lica, te prosvjetni radnici.

- Кao buster doza se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije. Кada je u pitanju vakcina Sputnik V, kao buster doza se daje komponenta I vakcine. Moguće je kao buster dozu primijeniti i različite vakcine. Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primjena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja. Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni doktor medicine ili doktor medicine na punktu za vakcinaciju - istakli su u Institutu.

Građani RS-a koji su primili prve dvije doze u inostranstvu mogu da prime buster dozu u ovom entitetu, pod uvjetom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze (sa QR kodom), te da se podatak o tim dozama unese u program Instituta za javno zdravstvo RS-a.