Narodno pozorište

Isabelli Huppert uručeno Počasno Srce Sarajeva: "Sarajevo je ideal kosmopolitizma"

Objavljeno: 18.08.2019. u 20:23 Autor: M. Ču.

Mislim da je ovo malo više od festivala, to je i slavlje kreativnosti, jer Sarajevo je centar Evrope, kazala je, između ostalog, legendarna francuska glumica

Isabelle Huppert

FOTO: DAMIR HODŽIĆ

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je, nakon prvog crvenog ćilima, legendarnoj francuskoj glumici, Isabelle Huppert, dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva.

Prije uručenja Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, kazao je da je SFF počastvovan prisustvom Isabelle Huppert, jedne od najboljih umjetnica svih vremena.

Mirsad Purivatra uručuje Počasno Srce Sarajeva Isabelle Huppert 

- Veoma sam dirnuta i čast mi je da sam ovdje u Sarajevu. Mislim da je ovo malo više od festivala, to je i slavlje kreativnosti, jer Sarajevo je centar Evrope. Za mene je zaista posebno da sam tu. Sarajevo je ideal kosmopolitizma. Sarajevo ljubavi moja. Hvala vam – kazala je veoma emotivno Huppert.

Tokom karijere od pet desetljeća Huppert je sarađivala sa slavnim rediteljima, poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada te nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti.

Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije