Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje teške uvrede koje je sinoć gostujući u programu FACE TV (6. decembar 2019.) izrekao potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika Vojin Mijatović, navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH. 

-On je bez ikakve argumentacije sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, pa tako i Islamsku zajednicu nazvao je "ograncima fašističkih organizacija" - navodi se u reagiranju.

Saopćenje IZ u BiH prenosimo u cijelosti: 

-Tom prilikom on je bez ikakvih dokaza ustvrdio kako, "pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u Bosni i Hercegovini, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica", da bi kasnije dodao "...to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vere".

Iako angažman vjerskih zajednica u društvu podliježe kritici neprihvatljivo je da se one ovako brutalno vrijeđaju i etiketiraju. Ovakav neodgovoran i klevetnički govor izlazi iz okvira osnovne pristojnosti i ona politička opcija u čije ime su uvrede izrečene se o tome treba očitovati kako bi se otklonila svaka nedoumica o tome da li su ovo zvanični stavovi stranke.

Islamska zajednica još jednom apeluje ne sve političke aktere da ne posežu za opasnim populizmom, govorom mržnje i neutemeljenim klevetama u javnom prostoru jer to ne doprinosi ozdravljenju društva -navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću IZ u Bosni i Hercegovini.