open-navfaktor-logo
search
Saosjećanje
Ispred turske ambasade u Sarajevu danas možete ostaviti cvijet za žrtve razornog zemljotresa
U znak saosjećanja i solidarnosti s turskim narodom koji je pogođen najrazornijim zemljotresom u posljednjih 100 godina, ispred zgrade Ambasade Turske u Sarajevu danas će građani moći ostaviti cvijet za žrtve razornog zemljotresa.
10.02.2023. u 09:16
get url
text

BH asocijacija turskih alumnija (TUMED) je pokrenula inicijativu da se ostavljanjem cvijeća ispred zgrade ambasade oda počast žrtvama zemljotresa, te na taj način prijateljskom narodu Turske pošalje poruka da nisu sami.

Svi građani koje žele na ovaj način odati počast žrtvama razornog i na taj način izraziti svoju solidarnost s turskim građanima, mogu to učiniti ispred zgrade ambasade danas od 16 sati.

Najmanje 18.342 osobe su poginule, a 74.242 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske. Osim u Turskoj, više od 3.300 osoba poginulo je i na području Sirije.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada. Uprava za vanredne situacije (AFAD) saopćila je da na terenu trenutno radi više od 120.000 spasilaca i tragača.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.