open-navfaktor-logo
search
Prijava Jasmina Habula
Istraga izborne prevare u Tuzli: Dodatno saslušan veći broj svjedoka, još nema osumnjičenih
Prošla je godina otkako je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, po prijavi Jasmina Habula, pokrenulo istragu za izborne prevare u Tuzli tokom Lokalnih izbora 2016. godine. Istraga je tada pokrenuta protiv nepoznate osobe, a u Tužilaštvu kažu da još nemaju ime niti jednog osumnjičenog.
16.10.2021. u 08:03
get url
text

- U predmetu u vezi s istragom po prijavi Jasmina Habula, nakon što je donesena naredba o provođenju istrage protiv nepoznatog lica, u oktobru 2020. godine, dodatno je saslušan veći broj osoba u svojstvu svjedoka te je pribavljena određena materijalna dokumentacija, koja je predmet analize postupajućeg tužioca - kaže glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

VEZANI TEKST - Istraga izbornih prevara u Tuzli: Četiri godine kasnije Tužilaštvo TK sumnjiči NN osobu

Podsjećamo, nakon izbora održanih 2. oktobra 2016. godine Jasmin Habul je došao do dokaza da je na biračkim mjestima, prilikom sabiranja glasova došlo do prevare. Fotografirao je četiri zapisnika sa biračkih mjesta do kojih je došao, a na kojima je vidljivo da su brojevi iz zapisnika prepravljeni. Broj pet postao je nula, broj 13 prepravljen je u tri, šestica je postala četvorka, a broj 14 postao je četiri. I više nego dovoljno glasova da promijeni ishod izbora jer su Habulu za ulazak u Gradsko vijeće Tuzle nedostajala četiri glasa.

{$galerijaFotografija}

- U predmetu nije donesena konačna tužilačka odluka - dodaje Arnautović.

Habul je za izbornu prevaru optuživao svoje bivše kolege iz Saveza za bolju budućnoj (SBB) na čijoj je izbornoj listi tada bio, ali je isticao da ništa nije moglo biti urađeno bez ljudi iz Gradske izborne komisije Tuzla.

- Listići koji su prepravljeni nisu sa jednog izbornog mjesta. Zna se ko je bio odgovoran za unos podataka, a s obzirom na to da sam ja došao do materijalnih dokaza, ne bi trebalo biti preteško utvrditi ko je to uradio - rekao je Habul za Faktor povodom pokretanja istrage, prije godinu.

Za sada je nedvojbeno da materijalni dokazi izborne prevare postoje, a očito da i Tužilaštvo TK smatra da postoje osnovani sumnje da je krivično djelo počinjeno. Ostaje da vidimo ko ga je počinio i još važnije, po čijem nalogu.

Habul izborne prevare
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.