open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Iz Dodikovog kabineta tvrde da ikona nije ukradena, da je niko ne traži i da je osveštana?!
Ikona Svetog Nikole, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopćeno je to iz kabineta Milorada Dodika.
22.12.2020. u 16:07
get url
text

VEZANI TEKST - Lavrov vraća ikonu koju mu je poklonio Dodik

Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno, navodi se u saopćenju i dodaje:

- To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona "ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato".

VEZANI TEKST - Svijet bruji, Dodik i Tužilaštvo BiH šute: Ukrajina traži odgovore o ikonokradici

- Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije - navodi se u saopćenju iz kabineta Milorada Dodika. 

Ukrajina se, preko svoje ambasade u Sarajevu, obratila ranije Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te su zatražili objašnjenje o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu.

VEZANI TEKST - Priča ono što želi lider SNSD-a: Dodikovi mediji "iskopali" kustosta kojem se sudilo za prevare s umjetninama!

Ustvrdili su da se radi o ukrajinskoj kulturnoj baštini, što dokazuje pečat na poleđini, a koji pripada njihovom Komitetu za kulturu i to iz 1920. godine. 

Nakon toga, preko ruskih državnih medija iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije je poručeno da će Lavrov ikonu vratiti u BiH, tačnije Dodiku, a radi istrage koju će eventualno provesti Interpol. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.