open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Iz Fudbalskog saveza BiH stigao odgovor načelniku Ajnadžiću
Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA
25.07.2019. u 18:45
get url
text

Sarajevo kvalifikacije za Evropsku ligu ne može igrati na stadionu Koševo, koji je ispunjava uvjete, pa će Bordo sastav BATE Borisov ili Rosenbrog ugostiti na Bilinom polju u Zenici, ili na stadionu Grbavica, što je uzburkalo strasti u glavnom gradu BiH.

Danas se oglasio i Fudbalski savez BiH, čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Povodom učestalih komentara na informaciju da FK Sarajevo utakmicu trećeg pretkola UEFA Evropa lige ne može igrati na stadionu Asim Ferhatović-Hase, a pogotovo na današnju izjavu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića da je NS/FS BiH odgovoran za nastalu situaciju dužni smo javnosti dati pojašnjenje.

- Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA. Svima, koji su uključeni u ovu problematiku je jasno, ili bi trebalo biti jasno, da je UEFA još od 2006. godine propisala kategorizaciju stadiona i pravila koja kategorija stadiona važi za koju vrstu i nivo takmičenja. Kada su pitanju kvalifikacione utakmice A reprezentacije za EP i SP, stadioni moraju ispunjavati uvjete treće kategorije. Kada su u pitanju klupske utakmice UEFA Lige prvaka i Evropa lige prva dva pretkola se igraju na stadionima druge kategorije, treće pretkolo i play off se igra na stadionima treće kategorije, a grupna faza na stadionima četvrte  kategorije - pojašnjavaju iz krovne kuće bh. fudbala.

- Sve ove uvjete su znali u FK Sarajevo kao i u Općini Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića. Naime, tokom mjeseca aprila i maja ove godine održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Općine Centar i FK Sarajevo (o čemu je javnost blagovremeno obavještavana), a na kojem su predstavnici N/FSBiH detaljno pojasnili uvjete za treću  kategoriju i šta je potrebno dodatno uraditi na stadionu Asim Ferhatović-Hase. Zato je u najmanju ruku neprimjereno odgovornost za neispunjenje kriterija treće  kategorije za stadion Asim Ferhatović-Hase pripisivati N/FSBiH ili što je još gore, kao u slučaju načelnika Ajnadžića izjavljivati da mu nije jasno da se jedna utakmica mogla odigrati, a druga ne može - dodaju iz Saveza, pa zaključuju:

- Ne može se vlastita odgovornost i navodna neinformiranost prebacivati na N/FSBiH. To N/FSBiH neće nikad dozvoliti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.