Reakcije

Iz Fudbalskog saveza BiH stigao odgovor načelniku Ajnadžiću

Objavljeno: 25.07.2019. u 18:45

Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA

Sarajevo kvalifikacije za Evropsku ligu ne može igrati na stadionu Koševo, koji je ispunjava uvjete, pa će Bordo sastav BATE Borisov ili Rosenbrog ugostiti na Bilinom polju u Zenici, ili na stadionu Grbavica, što je uzburkalo strasti u glavnom gradu BiH.

Danas se oglasio i Fudbalski savez BiH, čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Povodom učestalih komentara na informaciju da FK Sarajevo utakmicu trećeg pretkola UEFA Evropa lige ne može igrati na stadionu Asim Ferhatović-Hase, a pogotovo na današnju izjavu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića da je NS/FS BiH odgovoran za nastalu situaciju dužni smo javnosti dati pojašnjenje.

- Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA. Svima, koji su uključeni u ovu problematiku je jasno, ili bi trebalo biti jasno, da je UEFA još od 2006. godine propisala kategorizaciju stadiona i pravila koja kategorija stadiona važi za koju vrstu i nivo takmičenja. Kada su pitanju kvalifikacione utakmice A reprezentacije za EP i SP, stadioni moraju ispunjavati uvjete treće kategorije. Kada su u pitanju klupske utakmice UEFA Lige prvaka i Evropa lige prva dva pretkola se igraju na stadionima druge kategorije, treće pretkolo i play off se igra na stadionima treće kategorije, a grupna faza na stadionima četvrte  kategorije - pojašnjavaju iz krovne kuće bh. fudbala.

- Sve ove uvjete su znali u FK Sarajevo kao i u Općini Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića. Naime, tokom mjeseca aprila i maja ove godine održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Općine Centar i FK Sarajevo (o čemu je javnost blagovremeno obavještavana), a na kojem su predstavnici N/FSBiH detaljno pojasnili uvjete za treću  kategoriju i šta je potrebno dodatno uraditi na stadionu Asim Ferhatović-Hase. Zato je u najmanju ruku neprimjereno odgovornost za neispunjenje kriterija treće  kategorije za stadion Asim Ferhatović-Hase pripisivati N/FSBiH ili što je još gore, kao u slučaju načelnika Ajnadžića izjavljivati da mu nije jasno da se jedna utakmica mogla odigrati, a druga ne može - dodaju iz Saveza, pa zaključuju:

- Ne može se vlastita odgovornost i navodna neinformiranost prebacivati na N/FSBiH. To N/FSBiH neće nikad dozvoliti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije