open-navfaktor-logo
search
"Prvo Vijeće ministara"
Iz HDZ-a iste poruke kao iz Ambasade Rusije: Formirati vlast, a ANP staviti na čekanje
Uostalom, ničim ni ANP nije uvjetovan, a koliko je meni poznato niti jedan relevantni međunarodni politički faktor nije stava da se bez ANP-a ne može uspostaviti vlast, rekao je Lovrinović
03.09.2019. u 19:12
get url
text
Nikola Lovrinović, Predsjednik kluba HDZ BiH - HNS u Zastupničkom domu BiH

Predsjednik kluba HDZ BiH - HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović izjavio je kako je neuspostava vlasti stalni izvor političke nestabilnosti koji narušava ionako delikatna unutarnja pitanja i dodao kako se Bosna i Hercegovina blokadama uvodi u još veću krizu.

- Kočenje provedbe Načela o uspostavi vlasti politička je neozbiljnost koja će Bosnu i Hercegovinu koštati napretka na putu u EU i NATO, te provedbe ključnih reformi za budućnost zemlje. Vlast mora biti uspostavljena u skladu s dogovorom i kompromisom lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a koji je prepoznala i međunarodna zajednica - izjavio je Lovrinović.

Naglasio je kako se Godišnji nacionalni plan (ANP) ne smije tretirati kao instrument za ucjenu i opstrukciju uspostave vlasti, "kao što to trenutno koriste bošnjački članovi Predsjedništva".

- Uostalom, ničim ni ANP nije uvjetovan, a koliko je meni poznato niti jedan relevantni međunarodni politički faktor nije stava da se bez ANP-a ne može uspostaviti vlast. Pitanje ANP-a treba biti prepušteno novom sazivu Vijeća ministara BiH. Na koncu, članovi VM moraju poštovati Ustav i zakone, i ne možemo imati pretpostavljeni negativni stav prema odgovornostima nosilaca funkcija. BiH žurno treba novu vlast. Svako usporavanje napretka i blokiranje dogovora neprimjereno je političkoj odgovornosti ovog trenutka - kazao je Lovrinović.

Podsjećamo, ruski ambasador Petar Ivancov je jučer, između ostalog, kazao kako se pitanje slanja Prvog godišnjeg nacionlanog programa (ANP) BiH za NATO "mora ostaviti po strani".

- Složena je situacija u vezi s ANP-om. To mora biti stavljeno po strani kada je u pitanju formiranje vlasti, a da se vodi dijalog oko drugih stvari kao što su socioekonomska pitanja, pravosuđe - riječi su ruskog ambasadora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.