Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić prisustvovao je početku izbora elektora, a sjednice je vodio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a Ilija Tamindžija.

Izabrani elektori iz reda hrvatskog naroda, koji će zajedno s narodnim zastupnicima iz reda hrvatskog naroda u Narodnoj skupštini RS-a formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda hrvatskog naroda u Vijeće naroda RS-a su: Željko Zovkić, Viktor Jerković, Marko Dubravac i Miloš Bukejlović.

Izabrani elektori iz reda bošnjačkog naroda, koji će zajedno s narodnim zastupnicima iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini RS-a formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeće naroda RS-a su: Abid Kovačić i Mehmedalija Imširović.

Izabrani elektori iz reda ostalih naroda, koji će zajedno s narodnim zastupnikom iz reda ostalih naroda u NSRS-u formirati odgovarajući klub radi učešća u izboru delegata iz reda ostalih naroda u Vijeće naroda RS-a su: Milovan Bodirogić, Željko Radonjić i Senada Zlokapa.

Vijeće naroda RS-a ima četiri kluba delegata koji broje po osam delegata iz klubova delegata konstitutivnih naroda i četiri delegata u Klubu delegata ostalih naroda, odnosno ukupno 28 delegata. Ukoliko je broj delegata u Vijeću naroda veći od broja narodnih zastupnika iz jednog naroda u Narodnoj skupštini, onda se biraju elektori iz reda odbornika tog naroda u skupštinama općina i gradova u RS-u.

Narodna skupština RS-a na prvoj, konstitutivnoj sjednici, 15. novembra, usvojila je zaključke o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS-a.

Jednim od zaključaka zadužuju se političke stranke zastupljene u klubovima zastupnika odgovarajućih konstitutivnih naroda i ostalih ili svaki član jednog od klubova zastupnika, uključujući i članove izabrane u skladu s članom 11.11, stav 2 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da do 22. novembra 2022. godine predlože jednog ili više kandidata na liste za izbor delegata u Vijeće naroda RS-a.

Također, zadužuje se Komisija za izbor i imenovanje NSRS-a da predložene liste kandidata za delegate Vijeća naroda RS-a, u što kraćem roku, proslijedi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na postupak potvrđivanja i provjere.

Zadužena je i Komisija za izbor i imenovanje NSRS-a da, nakon CIK-ovog potvrđivanja i ovjere listā kandidata, u što kraćem roku, pripremi proceduru za izbor delegata u Vijeće naroda RS-a – saopćeno je iz NSRS-a.