Nakon što je usvojen zapisnik s prve konstituirajuće sjednice, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Vedran Kožul (HDZ BiH) pročitao je kandidacijske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Glasala su 23 zastupnika u Skupštini ZHK, a od toga su 22 glasačka listića bila važeća, a jedan nevažeći.

ZHK prema novim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta nametnutim 2. oktobra može dati sedam zastupnika u federalni Dom naroda.

Iz ZHK ide njih pet, četiri iz reda Hrvata te jedan iz reda Srba, dok će dva biti popunjena iz drugih kantona s obzirom na to da u Skupštini ZHK nema predstavnika iz reda Bošnjaka i ostalih.

Predsjednik kantonalne Skupštine Ivan Jelčić izrazio je zadovoljstvo što je cijeli proces prošao uredno te čestitao kandidatima koji su izabrani.

-  Odradili smo žrijeb i poredali liste, bilo je pet lista, a birale su se samo četiri. Glasanje je proteklo u najboljem redu i izabranima čestitam i želim im sreću u njihovom radu - kazao je Jelčić nakon sjednice.

Dva mjesta ostaju upražnjena, dodao je, a to su mjesta iz reda Bošnjaka i ostalih.

- To će popuniti Centralna izborna komisija, a Skupština s time više nema nikakve veze, jer nismo imali u sazivu članove iz reda Bošnjaka i ostalih - napomenuo je Jelčić.