open-navfaktor-logo
search
Brkić prvo ime
Izbor Faktora: Ovo je najbolji tim 20. kola Premijer lige BiH
Prvo kolo proljetnog dijela Premijer lige Bosne i Hercegovine i nije ponudilo neki poseban spektakl.
03.03.2021. u 17:59
get url
text

Napadače kao da je uspavala najduža pauza u Evropi (76 dana) pa je na šest susreta 20. runde domaćeg fudbalskog šampionata viđeno svega šest golova, pogodak po meču.

Gradski derbi između Željezničara i Sarajeva (0:0) razočarao je navijače ljutih rivala ali i ljubitelje bh. fudbala. S druge strane, okršaj gradskih rivala u Tuzli bio je mnogo sadržajni. Viđena su dva gola, ali i promašen penal Tuzla Cityja koji je na kraju slavio s 2:0, i jasno je da će ovaj tim predvođen Husrefom Musemićem biti ozbiljna prepreka za svakog protivnika do kraja ove sezone.

Radnik i Velež su podijelili bodove (0:0). Borac je u finišu utakmice uspio slomiti otpor Olimpika (2:0), dok je Zrinjski iz brojnih šansi mrežu Krupe uspio zatresti samo jednom (1:0).

Jedinu gostujuću pobjedu, izuzmemo li podatak da je Tuzla City bio nominalni gost, izborio je sastav Širokog Brijega. Tim sa Pecare do punog plijena u gostima kod Mladosti stigao je zahvaljujući penal u sudijskoj nadoknadi.

Sportska redakcija portala Faktor odabrala je najbolji tim 21. kola PLBiH.

Azir MUMINOVIĆ, Darick KOBIE MORRIS, Goran BRKIĆ (TUZLA CITY) - Tuzlaci su pod vođstvom Husrefa Musemića početak proljetnog dijela sezone započeli pobjedom nad gradskim rivalom. Ni promašeni penal Gorana Brkića s početka utakmice nije poremetio tim iz Siminog Hana. Muminović je odlično obavio svoj dio posla, "skinuo" je udarac Dženisa Beganovića kod 0:0, te do kraja susreta u derbiju sačuvao svoju mrežu netaknutom. U konkurenciji za mjesto na golu idealnog tima kola sigurno bi bio i Adnan Golubović (Sloboda) koji je odbranio penal Brkiću, ali je u nastavku meča primio dva pogotka. Upravo se iskusni veznjak Tuzla Cityja golom u 48. minuti iskupio za promašeni penal, da bi u 61. minuti poslije centaršuta iz kornera asistirao Edinu Rustemoviću za konačnih 0:2. Darick Kobie Morris je konkretno odradio posao u odbrani, te samo potvrdio da je Musemić zaista dobro posložio svoj novi tim.

Slobodan JAKOVLJEVIĆ, Ivan ENIN, Nemanja BILBIJA (ZRINJSKI) - Iskusni defanzivac je dobro odradio svoj dio posla u minimalnoj pobjedi Plemića na Krupom, no osim odbrambenih zadataka Jakovljević je često bio i na protivničkoj polovini, pogotovo kod prekida gdje je vrebao šansu. Čak je imao i nekoliko dobrih proigravanja koje njegovi saigrači nisu uspjeli iskoristiti. Iako je nakon utakmice dosta kritički govorio o svojoj igri, Ivan Enin je glavni razlog zbog kojeg su Mostarci osvojili tri boda. Ovaj 27-godišnji veznjak je na pravi način iskoristio povratnu loptu Nemanje Bilbije. Kapiten Zrinjskog je imao veliko izglednih situacija, no manjak preciznosti, ali i dobre intervencije Kolaka spriječile su njegov 11. prvenstveni pogodak u ovoj sezoni.

Mehmed ĆOSIĆ (VELEŽ) - Dobru partiju protiv Radnika, pogotovo u prvom poluvremenu, Ćosić je imao priliku krunisati i trećim ovosezonskim golom, no Luka Bilobrk je dobro reagovao nakon što je loptu skrenuo jedan od fudbalera Radnika. Desni bek Veleža bio je jako aktivan po svojoj strani, bio je na nekoliko upotrebljivih lopti, no sve se promijenilo u drugom dijelu kada su gosti ostali sa deset igrača na terenu poslije isključenja Dine Hasanovića.

Đorđe ĆOSIĆ, Dejan MELEG (BORAC) - Pogodak iz 87. minute srbijanskog veznjaka slomio je otpor poljednjeplasiranog Olimpika koji je do kraja susreta uspio primiti još jedan pogodak. Za bivšeg fudbalera Vojvodine, Ajaxa i Crvene zveze ovo je bio drugi pogodak u dresu Banjalučana, a postigao ga je poslije centaršuta Ćosića s lijeve strane kojeg gosti nisu ispratili na najbolji način.

Andrej ĐOKANOVIĆ (SARAJEVO) - Mladi veznjak Bordo tima bio je najbolji akter jednog od najlošijih duela Željezničara i Sarajeva u posljednje vrijeme. Da je bio bolji od svih ostalih aktera susreta potvrđuje i nagrada za najboljeg igrača utakmice koju je dobio glasovima novinara koji su pratili utakmicu na stadionu Grbavica.

Alen JURILJ (ŠIROKI BRIJEG) - Golom s bijele tačke Alen Jurilj je donio važnu pobjedu Širokobriježanima na startu drugog dijela sezone. Iako je bio izuzetn siguran prilikom duela sa Semirom Bukvićem, da kojim slučajem nije pogodio bio bi glavni krivac što gosti nisu stigli do punog plijena jer mu je golman Mladosti nešto ranije u situaciji jedan na jedan skinuo čist zicer.

Trener kola
Husref MUSEMIĆ (TUZLA CITY)

Već u prvoj zvaničnoj utakmici na klupi Tuzla Cityja prekaljeni premijerligaški stručnjak Husref Musemić je pokazao da će tuzlanski sastav biti ozbiljan rival svakom od protivniku do kraja sezone. Tuzla City trenutno ima sedam bodova manje od Željezničara na drugom i Širokog Brijega na trećem mjestu, a ambicije s početka sezone glasile su "Evropa". Još i prije nego će preuzeti kormilo Cityja mogli su se čuti i pročitati komentari da je ekipi potrebna čvrsta ruka, što je je jedne prilike rekao i sam Azmir Husić, predsjednik klub. Sigurno je da sa Musemićem Tuzlaci mogu mnogo više, a potvrdili su to u gradskom derbiju protiv Slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.