open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština
Izbor novog predsjednika FSBiH: Dino odlazi, Vico dolazi
Generalna skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bit će održana sutra na Ilidži.
15.03.2021. u 12:11
get url
text

Najviši organ upravljanja i odlučivanja FSBiH izabrat će novog predsjednika. Elvedinu Begiću, još aktuelnom predsjedniku, istekao je osmogodišnji mandat.

Na njegovo mjesto bit će izabran Vico Zeljković, predsjednik FSRS i sestrić Milorada Dodika. Zeljković je već involviran u rad krovne kuće bh. fudbala kroz Izvršni odbor, a imao je najveći utjecaj na izbor novog selektora Zmajeva. Po njegovoj želji na selektorsku poziciju imenovan je Ivaylo Petev.

Najveći uspjeh u mandatu Dine Begića je plasman fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Generalna skupština sastoji se od 60 delegata, od kojih 40 predstavlja Nogometni savez Federacije, a 20 Fudbalski savez RS.

Po Statutu, generalna skupština bira i 13 redovnih i 15 zamjenskih članova Izvršnog odbora na osnovu liste koju odobri Skuština NSFBiH i FSRS, na kojoj se nalazi najmanje 19 kandidata iz NSFBiH i najmanje devet kandidata iz FSRS, te razrješava do 15 članova Izvršnog odbora. Osim predsjednika, bira i prvog i drugog potpredsjednika.

Generalna skupština FSBiH može pravovaljano donositi odluke ako je prisutno više od tri četvrtine delegata. U slučaju da nema kvoruma, generalna skupština zasjeda po istom dnevnom redu narednog dana, a drugom zasjedanju mora prisustvovati apsolutna većina (50 posto +1) svih delegata kako bi se donosile pravovaljane odluke.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije predviđeno je da učesnici budu smješteni u nekoliko hotelskih sala, povezanih videolinkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.