open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Izbor pravobranioca: Pravosudni ispit moraju imati kandidati, ali ne i ispitivači
U sagi s elementima kriminala i farse Tuzlansko pravobranilaštvo nikako da dobije punopravnog rukovodioca
26.06.2019. u 19:26
get url
text
Muhamed Jusić, tuzlanski advokat
Muhamed Jusić, tuzlanski advokat

Tuzla godinama nema gradskog pravobranioca, a ovu funkciju obavljaju vršioci dužnosti. Ta tradicija će se nastaviti i sutra imenovanjem Edine Nožinović, koju je za vršioca držnosti predložio Kolegij gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

U sagi s elementima kriminala i farse Tuzlansko pravobranilaštvo nikako da dobije punopravnog rukovodioca. Mirsad Delić bio je vršioc dužnositi od 2015. godine, a njegovo imenovanje bilo je spremno krajem prošle godine. Međutim, gradonačelnik Imamović ga je povukao bez obrazloženja, a najvjerovatnije jer je javnost putem medija saznala da se radi o čovjeku koji je 3. septembra 1997. godine osuđen na godinu dana zatvora zbog privrednog kriminala "teškog" 5,25 miliona maraka, i to u vrijeme kada je bio sudija Suda za prekršaje u Tuzli. Ova javna tajna nikome u Pravobranilaštvu Tuzla i Gradskoj upravi nije smetala pune tri godine koliko je Delić preveo kao vršioc dužnosti pravobranioca.

Uporedo s imenovanjem Nožinovićke, ide redovan konkurs za imenovanje pravobranioca, na koji su se prijavili advokat Muhamed Jusić, njegova supruga Sabina Jusić, zaposlena u Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzle, te dvije zaposlenice Gradskog pravobranilaštva Nina Popić-Nezirević i pomenuta Edina Nožinović.

Gradsko vijeće Tuzle imenovalo je komisiju koja treba provesti proceduru, a u njoj su Almir Šuta, Jasmina Hadžiefendić, Smiljana Bubreško, Azra Sarajlić i Asja Kravić. Od njih pet, dvoje su pomoćnici gradonačelnika Imamovića, a troje nema položen pravosudni ispit, iako je uslov za kandidate koji apliciraju za funkciju pravobranioca upravo to da imaju položen pravosudni ispit.

- Tih pet ljudi su moje kolege, ali smatram da nisu kompetentni da me ispituju u okviru konkursne procedure, jer ja imam položen pravosudni ispit, a oni ne. To bi bilo isto kao da učenici šestog razreda ispituju učenika osnog razreda gradivo za osmi razred - kaže advokat Muhamed Jusić, jedan od kandidata za gradskog pravobranioca.

On ističe i da razmišlja o povlačanju svoje kandidature za gradskog pravobranioca, jer bi svojim učešćem dao legitimitet, kako je rekao, "farsi u režiji Jasmina Imamovića".

Inače, kada je povučeno imenovanje Mirsada Jusića za pravobranioca, na ovu funkciju nije imenovana druga na listi kandidata Sabina Jusić, a javni oglas je poništen jer je komisiju za izbor imenovao gradonačelnik, a na Gradsko vijeće, stoji u obrazloženju koje potpisuje Imamović. Cijela armija pravnika u gradskoj upravi, "nije znala" da krši zakon dok podbobni kandidat, nije postao nepoželjan, iako su u identičnom postupku izabrali posljednju punopravnu pravobraniteljicu Paulinu Vazmer Jogunčić.

Šta o Gradskoj upravi Tuzle govori ovakav način izbora kandidata za funkciju čiji nosioci brane interese Grada u pravnim stvarima, zaključite sami.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.