open-navfaktor-logo
search
O pozivu iz Brisela
Izetbegović: Dodik je odbio Hahnov poziv, uradio je to zbog ANP-a
Nakon sjednice je u 17.00 sati predviđena konferencija za medije, a javnosti će se obratiti predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić
06.09.2019. u 15:01
get url
text

U sarajevskom hotelu Holiday počela je redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj će se, pored priprema za predstojeći Kongres stranke, razgovarati i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Uoči sjednice je predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, govoreći o procesu formiranja vlasti i opstrukcijama Milorada Dodika, kazao da možemo očekivati dalje zatezanje situacije i produbljavanje krize, a zatim i sazrijevanje.

- Ovo što rade gospodin Dodik i SNSD već deset godina, inteziviranje jednog protivbosanskog odnosa koje je praćeno uvredama, pokušajima da se dominira, da se nametne volja jednog entiteta državi, neće moći ići, inače ova država nema budućnosti. Mi ćemo tu stati na loptu i pomoći gospodinu Dodiku i SNSD-u da sazriju, da poštuju Ustav, da poštuju vladavinu zakona, da poštuju procedure, da poštuju partnere i da poštuju ono na šta se gospodin Dodik zakleo kada je preuzimao poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH – izjavio je Izetbegović.

Kada su veze predstojećeg Kongresa SDA sa (ne)formiranjem vlasti u BiH, koje ističe predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, Izetbegović podsjeća da Čović uporno ponavlja tu misao te da takve izjave nisu fer.

- Ništa se promijeniti neće za sedam dana u odnosu na ovaj sad stav. Ne znam šta gospodinu Čoviću treba da takve stvari izjavljuje. Bolje bi mu bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi sa ANP-om jer dobijamo dvosmislene izjave. Da li je HDZ za NATO put BiH? Ako jeste, zašto ne podržava ANP? Ako stvarno smatra da nije uredu ničim uvjetovati formiranje vlasti, zašto onda on to tako rigidno uvjetuje? HDZ od nas traži da mi kreiramo izmjene Izbornog zakona onako kako se to njima dopada. Dva puta su to odbili, prvo Ljubić pa Čović, i sada čekaju. Jedino može HDZ predložiti izmjene Izbornog zakona, onakve kakve njemu odgovaraju pa neka ih usvoje, ako su skloni parlamentarci – pojasnio je predsjednik SDA.

Kada su novi razgovori o formiranju vlasti u pitanju, Izetbegović je kazao da su trebali biti održani novi sastanci te da je to namjeravala organizirati Evropska unija na temelju ranije potpisanih Principa za formiranje vlasti.

- Dodik je to odbio, odbio je gospodina Hahna – dodao je Izetbegović.

Komesar Johannes Hahn je, izjavio je predsjednik SDA, u dokumentu kojeg je uputio u BiH naveo pod tačkom dva i slanje ANP-a.

- Zbog toga je Dodik to odbio. Prema tome, to je stav i Evropske unije – izjavio je Izetbegović.

{$galerijaFotografija}

Nakon sjednice je u 17.00 sati predviđena konferencija za medije, a javnosti će se obratiti predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić.

Sedmi Kongres SDA bit će, podsjećanja radi, održan 14. septembra u Zetri, a sudeći prema broju delegata koji će učestvovati u radu, bit će to najveći Kongres SDA u historiji te stranke. Prisustvovat će 1.340 delegata, među kojima su predstavnici SDA u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima, izabrani delegati te 30 delegata iz mreže SDA u dijaspori.

Na Kongresu će se birati predsjednik stranke, devet potpredsjednika, članovi Glavnog odbora te Nadzorni odbor i Etički odbor. Proces dostavljanja kandidatura je već okončan, a sve općinske organizacije su za novog predsjednika SDA predložile aktuelnog lidera te stranke Bakira Izetbegovića. Pored izbora novog stranačkog rukovodstva, razmatrat će se i izmjene Statuta SDA, koje donose brojne promjene u toj stranci.

{$galerijaFotografija}

Kada je aktuelna politička situacija u BiH u pitanju, dominantno pitanje bit će formiranje vlasti, s obzirom na to da taj proces još nije okončan na državnom i federalnom nivou te u pojedinim kantonima.

Glavna prepreka formiranju vlasti je slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO-a u Brisel, što je obaveza države BiH koju opstruira koalicija iz entiteta RS predvođena SNSD-om.

VEZANI TEKST - Po broju delegata najveći Kongres od osnivanja SDA: Otkrivamo imena kandidata za predsjednika i potpredsjednike

VEZANI TEKST - Velike promjene i u SDA: Ovo su ključne izmjene u Statutu stranke

Glavni odbor SDA 1 - 06.09.2019.
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.