Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je kazao da je koalicija sa Demokratskom frontom (DF) i Savezom za bolju budućnost (SBB) dogovorena 17. maja, a da je u petak precizirana.

- To znači ulazak jednog jakog, iskusnog, kapacitiranog bošnjačko-bosanskohercegovačkog bloka na svim nivoima. Mislim da ćemo u Parlamentu FBiH uz neke pridružene zastupnike imati preko polovine, sami mi. Sa HDZ-om dvije trećine – izjavio je Izetbegović u intervjuu za Hayat.

Na formiranje državne vlasti se, dodaje, čekalo sve dok se nije nadjačalo sa time da će se poštivati vladavina zakona, Ustav, te da će se nastaviti euroatlantske integracije BiH.

- To nije izgubljena godina dana. Mi smo u toj godini faktički iznijeli jednu borbu nerava, u odnosu na one koji su htjeli ustvari kao sa švedskog stola da biraju. Svi zakoni koji su doneseni i Ustav BiH će se poštovati – poručio je Izetbegović.

Dodao je da će na federalnom nivou sa njima biti i Socijaldemokrati BiH, te tri zastupnika Nezavisnog bloka. Komentirajući kritike na račun predsjednika DF-a Željka Komšića, Izetbegović ističe da su te kritike degutantne.

- Željko Komšić je uvijek radio ono što je dobro za ovu državu. U ratu se prihvatio puške i branio je. Sada sigurno neće sjediti na tribinama nego će ući sa nama u političku arenu i u vrlo teškom momentu politički braniti ovu zemlju, za razliku od onih koji ga prozivaju. Ja ne znam gdje je Forto bio u ratu, gdje je Kojović bio. U BiH nisu bili. Onda ove junoše iz SDP-a, koji su bili u Srbiji, ili potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji kaže za Islamsku zajednicu da je to fašistička organizacija. Tu vrstu ljudi je vjerovatno izdao. Nije izdao svoju zemlju. Mnogi od njih je nažalost jesu izdali kad su joj bili najpotrebniji, tako da se ne treba na te stvari obazirati. Željko Komšić je za njih sve u politici – kazao je predsjednik SDA.

Rekonstrukcija vlasti u Kantonu Sarajevo (KS) će, dodaje, započeti nakon usvajanja Budžeta 25. decembra.

- Može to trajati nekih mjesec, mjesec i po dana, a mislim da bi im bilo bolje da to odmah napuste i da to što prije završimo svar – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o tvrdnjama aktuelne vlasti u KS o postojanju podrške za njihov rad, predsjednik SDA je kazao da njegova stranka ima podršku naroda.

- Mi smo sa 52.000 otišli na 54.000 glasova na prošlim izborima. Imamo duplo više zastupnika nego sljedeća stranka u Skupštini KS. Sada imamo podršku, nekih 18 ili 19 ruku ćemo imati. Čiju podršku oni imaju? Imali su podršku stranaca, koja je bila čudna. Ja sam upravo ovih dana sa jednim od ambasadora preko sat vremena razgovarao, da vidim o čemu se radi. Jer stvarno su bili uporni i ohrabrivali su ih u tome da ostane ta konstelacija u Sarajevu. Imali su jednu čudnu podršku stranaca koju ja i nakon ovog razgovora nisam uspio potpuno da dešifrujem. Ali, evo, to je prošlost, tako da sam se ja i sa tim ljudima iz međunarodne zajednice dogovorio da proces ide. Jer, na kraju krajeva, SDA i neke od tih sila, mi iznutra, a oni spolja, držali smo BiH i u vremenu rata i poslije rata, u reformskim agendama – izjavio je Izetbegović.

Ukazao je Izetbegović na, kako je kazao, čudan odnos ljevičarskih stranaka, prije svih SDP-a i Naše stranke, kojima je, dodaje, bila preča mržnja prema SDA nego odgovornost prema državi BiH i njenim građanima.

- Nema nijedan mjesec u ovih 12 mjeseci da oni jedan teški gaf nisu napravili, od imenovanja, netransparentnog trošenja sredstava, dodjele novaca svojim kumovima, prijateljima, samim sebi. Na kraju krajeva, ne možete da uhvatite šta je to društvo držalo zajedno jer takve su to amplitude. S jedne strane imenuju ratnog zločinca za direktora, s druge strane 11. jula, kada BiH ispraća kosti prema Srebrenici, kad Bosna plače za tim ljudima, oni daju film na TVSA koji dovodi u pitanje presude Haškog tribunala u vezi sa Srebrenicom – kazao je predsjednik SDA.

Rezultate aktuelne vlasti KS je ilustrirao razgovorom sa, kako je kazao, njegovom prijateljicom, visokopozicioniranom zvaničnicom Evropske unije.

- Svi su oni dobili zadatak da eto malo kao podrže "šestorku". Ona mi je rekla: "Zašto im ne bi dali šansu?". Ja sam je pitao: "Recite mi, šta su to dobro uradili?". Onda smo se tako malo gledali, pa ona kaže: "Imaju lijepih ideja" i onda je počela da se smije. I ja sam počeo da se smijem. Tako otprilike stoje stvari – kazao je predsjednik SDA.

HDZ, dodaje, još uvijek Izborni zakon postavlja kao uvjet za formiranje federalne vlasti, te procjenjuje da će to trajati još mjesec, dva ili tri i da će to prestati biti uvjet.

- HDZ sebi može nanijeti ogromnu štetu ako pokuša da nam diktira, da jedan zakon koji se odnosi na državni nivo bude veza sa rekonstrukcijom federalnog nivoa. Mislim da to nikako ne bi trebali da rade i ja sam to rekao gospodinu Čoviću, a onda je dobio poruku od nas trojice. Na kraju krajeva će ostati usamljen HDZ ako nastave to raditi – objasnio je Izetbegović.

Pojašnjava i da pitanje izmjena Izbornog zakona nije lako rješiva stvar, koja se pokušava riješiti već 14 godina. S druge strane, dodaje da se SDA i HDZ dijele oko većine ostalih pitanja, poput euroatlantskih integracija ili ekonomije.

- Ali se ne slažemo o principu na kojem postoji ova zemlja, da li je to građanski ili etnički. Oni bi preferirali etnički princip do kraja i time bi poništili potrebu postojanja multietničkih, građanskih stranaka. Mi to ne bi uradili. Za nas građanski princip treba da bude dominantan u odnosu na etnički. U ovoj zemlji imate tri konstitutivna naroda i četiri politička naroda. Imate Bošnjake, Srbe i Hrvate i jedan čitav narod koji ne želi da se svrsta, koji želi da ostane u multietničkim strankama i SDA će braniti njihovu poziciju, bez obzira što nas te ljevičarske stranke često napadaju, svrstavaju nas sa drugim nacionalnim strankama – kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju lokalni izbori u Mostaru, kazao je da je to pitanje opterećeno dešavanjima iz prošlosti, te da SDA neće dozvoliti dalje degradiranje pozicija Bošnjaka u Mostaru. Također je kazao kako sumnja da će se SDA i HDZ uspjeti dogovoriti, te da će vjerovatno rješenje donijeti Centralna izborna komisija, Ustavni sud BiH ili OHR. Za narednu, 2020. godinu, je Izetbegović kazao da će biti daleko bolja od 2019. godine.