open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Izetbegović nakon sastanka sa HDZ-om: Moramo ubijediti Srbe da se vrate na poziciju od prije deset godina
Najavio je Čović i sastanke sa "trećim partnerom", odnosno SNSD-om, te da bi se u pozitivnoj atmosferi mogao napraviti jedan vidan iskorak
07.11.2019. u 14:23
get url
text

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da je današnji sastanak sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) protekao u dobroj atmosferi.

- Mi smo dugo zajedno u koalicijama. Ja mislim da ovaj spreg, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH. Nekad bude, što je rekao gospodin Čović, više hemije, a nekad manje. Danas je to bio obećavajući sastanak u dobroj atmosferi, koju treba pretvoriti u efikasniju saradnju. Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje – izjavio je Izetbegović.

Dodao je da, uprkos krizi, rezultati rada vlada nisu loši, što, kako je kazao, potvrđuju osnovni ekonomski pokazatelji.

- Sve u BiH napreduje otprilike za tri do pet posto, kada je u pitanju BDP, porast industrijske proizvodnje, porast broja noćenja, posjeta, broj novouposlenih koji raste uredno više od 1.000 mjesečno u BiH, ali će se sasvim sigurno kriza uskoro početi osjećati. Postepeno pretvaramo Federaciju u veliko gradilište, kada su u pitanju energetska i saobraćajna infrastruktura. Ako ne bude novih kredita, ako ne napravimo novu strukturu vlasti, doći će dozaustavljanja i usporavanja – upozorio je Izetbegović.

Izjavio je da SDA nastavlja insistirati da se ne veže formiranje parlamentarnih komisija imenovanjem novog Vijeća ministara BiH, te da u HDZ-u BiH smatraju da to nije moguće uraditi s obzirom na sadašnju strukturu i odnose, bez obzira na dobru volju dvije stranke.

- Kada je u pitanju Vijeće ministara, kontroverze oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), HDZ ima stav da nismo to trebali vezati nikako, od samog početka, za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o principima, o zaštiti ustavnopravnog konstrukta, o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi o onome što nije nadležnost entiteta, tako da mislim da je izlaz na kraju krajeva u postizanju kompromisa i da tu svi trebaju neki korak napraviti kada je u pitanju NATO put BiH i da nijedna strana ne može diktirati– kazao je Izetbegović.

Kada je federalni nivo vlasti u pitanju, Izetbegović ocjenjuje da su približeni principi i da ima spremnosti na kompromis, ali nije želio govoriti o detaljima, naglasivši da postoji spremnost snažnija nego u ranijem periodu.

- Valja implementirati presude Ustavnog suda, a jednako tako i Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura paralelno – dodao je predsjednik SDA.

Kazao je da se već počelo raditi na definiranju strukture novog saziva Vlade FBiH, te da će se krenuti u razgovore o pozicijama.

- SDA je tu zainteresirana za spajanje nekih ministarstava, za rotiranje nekih ministarstava, ali o tome ćemo paralelno sa usvajanjem ovih principa nastaviti da radimo. Ohrabrit ćemo HDZ i SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da formiraju novi saziv vlasti i da krenu u tom smjeru. Dogovorili smo se, kada su Lokalni izbori u pitanju, da u općinama u kojima Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, da koordiniramo aktivnosti i da zajednički nastupimo – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, na novinarsku konstataciju o nepostojanju značajnog napretka  u kontekstu formiranja vlasti u odnosu na prije nekoliko mjeseci, kazao da "ništ dramatično novog nema, ali da ima jedna dobra atmosfera između HDZ-a i SDA", te da ima "spremnosti da se krene u kompromis po pitanju vrlo značajnih stvari kao što je Izborni zakon, implementacija presuda Ustavnog suda i Suda iz Strazbura"

Sa Srbima se, dodaje, treba raditi na tome da se pokrene ka NATO-u, odnosno, kako je kazao, ubijediti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina.

- Ono što se mora je da se sadašnji zakon i strategije primijene. Moj nastup na RTRS-u je bio u smislu relaksacije, bio je upućen, prije svega, gledateljstvu u RS-u. Niko vas ni na šta neće tjerati dok se ne dogovorimo, nema članstva u NATO-u, ali napredovanja ka NATO-u kroz ranije donesene zakone i strategije mora biti. Uradio sam nešto što treba da pomogne, a ne odmogne NATO putu BiH – objasnio je predsjednik SDA.

Ponovio je da je pitanje napretka na euroatlantskim integracijama već utvrđeno i sporazumom od 5. augusta, odnosno njegovim članom 3. koji kaže da je u skladu sa postojećim relevantnim zakonima i odlukama potrebno unaprijediti saradnju sa NATO-om, a ne unazaditi ih u fazu IPAP-a, koju smo prošli.

- Niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO, ako to neće. Treba doći do jednog sazrijevanja stava o NATO-u i ja mislim da će se u tom smjeru stvari kretati. Imat ćete Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru u NATO-u i vidjet ćete kako im buja ekonomija, kako će da rješavaju ono što je daleko važnije od ovih pitanja, nekih ratova, bombardovanja. Zemlje koje uđu u NATO jako brzo popravljaju životni standard i mislim da je to ljudima u BiH važnije od nekih priča o nekim bombardovanjima i frustracijama od prije 30 godina. Nadam se da će doći do sazrijevanja i da ćemo zajednički neke odluke biti spremni nanovo donijeti, onako kako smo bili spremni prije deset godina – objasnio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da se nada da može doći do rješenja po pitanju slanja ANP-a na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je najavljena za 12. novembar.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su danas vođeni krajnje otvoreni i prijateljski razgovori, koji, kako je kazao, svaki put prave novi korak ka optimizmu, te da je razgovarano o saradnji između ove dvije stranke s ciljem relaksacije odnosa i stvaranja drugačijeg ambijenta u odnosima Hrvata i Bošnjaka, ali i HDZ-a BiH i SDA. Spomenuo je također i potrebu što skorijeg formiranja vlasti na svim nivoima.

- Mislim da ćemo u tom duhu razgovarati naredne sedmice u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na sto i naći rješenja. Zajednička je ideja da što skorija uspostava vlasti na nivou BiH nam daje šansu da za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, negdje u petom mjesecu kada će ponovo biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BIH bude u tom paketu jer je jedina prepreka upravo uspostava vlasti – izjavio je Čović.

Čović je kazao da će razgovori o Izbornom zakonu BiH biti nastavljeni već narednog četvrtka, 14. novembra, u Sarajevu, kada će se sastati ekspertski timovi stranaka.

- Mi smo iznijeli vrlo jasan stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija, i u BiH i Suda u Strazburu, kada su u pitanju Grad Mostar, Dom naroda FBiH i Predsjedništvo. Vidjet ćemo kojom dinamikom smo u stanju oko toga raditi. Obavezali smo se da imamo jednu dinamiku naših ličnih razgovora. U posljednjem vremenu smo kolega Izetbegović i ja imali na desetke razgovora, kojima možda nema previše mjesta u javnosti. Stvaramo jedan ambijent koji nudi povjerenje i jedno približavanje odnosa, a sve u funkciji da BiH profunkcionira – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Najavio je Čović i sastanke sa "trećim partnerom", odnosno SNSD-om, te da bi se u pozitivnoj atmosferi mogao napraviti jedan vidan iskorak.

Govoreći o izjavama visokog predstavnika Valentina Inzka vezanim za stavove HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je kazao da je "legitimno predstavljanje" usklađeno sa odlukom Ustavnog suda BiH.

- Mi ćemo se slijepo držati Ustava BiH, zagarantirane konstitutivnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u tom Ustavu i odluka Ustavnog suda, a nekoliko ih ima, koje govore o legitimnom političkom predstavljanju i ulozi konstitutivnih naroda u BiH - izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željku Komšiću, kazao je Čović da je on za HDZ "nelegitimni, nelegalni, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH", te da je odnos HDZ-a prema njemu "takav kakav jeste".

- Činjenica je da se rješenja mogu naći, da su ona bila na stolu posljednjih nekoliko godina. Mislim da ćemo moći već 14,. kada pokrenemo operativna tijela, pokrenuti neki put – zaključio je Čović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Press HDZ - SDA 07.11.2019
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.