open-navfaktor-logo
search
Bez posebne rasprave
Izetbegović o Čampari: Nagledao sam se 30 godina odlazaka iz SDA kad ljudi lične ambicije ne zadovolje, idemo dalje
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, na pitanje novinara danas je nakon sjednice Kolegija te stranke komentirao izbacivanje Aljoše Čampare iz SDA. 
12.10.2020. u 17:27
get url
text

Izetbegović je rekao da je danas na Kolegiju SDA "samo konstatovao stvari", a to je da je Općinski odbor SDA Centar isključio Čamparu iz članstva.

- U isto vrijeme Kantonalni odbor Sarajevo je krenuo s takvom inicijativom prema Predsjedništvu stranke, ali nije bilo potrebe, tako da se Predsjedništvo stranke time neće baviti. Bio je prijedlog KO SDA da se od Čampare traži da vrati mandat, pozicije na kojima je. Time se nećemo baviti. Dobio je na izborima mandat u Skupštini Kantona Sarajevo - objasnio je Izetbegović.

Što se tiče pozicije ministra u Vladi FBiH, Izetbegović je rekao da bi time izgubili i trećeg Bošnjaka, ministra u Federalnoj vladi.

- To nećemo raditi. Tako da neke posebne diskusije o tome nije bilo. Samo sam konstatovao stvari. I tako je završilo - rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li je razočaran Čamparinim potezom i odlaskom iz stranke, Izetbegović je rekao da to nije prvi put da se dešava i da je odlazaka iz SDA bilo i ranije.

VEZANI TEKST - Novalić: O Čampari se na Kolegiju SDA pričalo samo tri minute, on je tema bitna samo u KS

- Poslije 30 godina koliko posmatram te odlaske iz SDA, nisam razočaran. Ono što je konstanta je da ljudi, kada svoje lične ambicije ne zadovolje, optuže stranku. Bilo je toga od Zulfikarpašića pa dalje. Imali smo prije par godina opasniji raskol gdje nas je skoro pola kluba zastupnika napustilo u državnom Parlamentu. Skoro kompletna kantonalna organizacija u Tuzlanskom kantonu, tako da je ovo relativno mali problem u SDA. Stvar pojedinca. Idemo dalje - rekao je Izetbegović.

Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ministar u Vladi FBiH i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta, isključen je iz SDA zbog kršenja Statuta stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.