open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
Izetbegović: Ovo je bio iftar, ali povukle su se neke teme, optimista sam u vezi s Mostarom
Završen je sastanak u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, kojem su prisustvovali lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te ambasador Delegacije EU u BiH Johann Satller.  
20.05.2020. u 22:37
get url
text

Za razliku od Čovića, koji nije bio raspoložen za davanje izjava, Izetbegović je novinarima koji su čekali kraj sastanka kazao kako je u pitanju bio iftar, ali da su se "povukle neke teme". 

-  Naravno da su se povukle stare teme, nije tu uzalud došao gospodin Čović. Naši prijatelji američki ambasador i ammbasador EU pokušavaju da pomognu da se prevaziđu nesporazumi, da stvari funkcionišu bolje, da se ubrza evropski put BiH, da dosegnemo taj kandidatski status, da se riješe ovi problemi oko aktivacije MMF-ovog planaa- kazao je Izetbegović.

On je dodao da će se "u vezi s Mostarom naći iduće sedmice"

- Ništa definitivno nismo govorili, niti riješili, ali mislim da smo na tragu, kad je u pitanju 330 miliona eura koje bespotrebno stoje, koji treba da idu prema budžetima, da ćemo to riješitii. Optimista sam u vezi s Mostarom, mislim da su šanse povećane - kazao je Izetbegović.

On je dodao da je "sve to skupa tvrdo", ali da SDA insistira da se mora poštovati Ustav.

- Ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutrašnju distribuciju novca. Federacija može da potpuno ignoriše to, šta god Bevanda potpiše - kazao je Izetbegović.

On je kazao kako će sutra biti sjednica Vijeća ministara i da će do tada razgovarati sa ministrima iz SDA.

- Bit će direktor Centralne banke, gledat ćemo da to riješimo, da novac ne stoji više. Ja mogu govoriti o sebi, ali ako imate neke tvrdoglave stavove s druge strane koji su iracionalni, ne znam ni da ih objasnim niti imam rješenje za njih, ali evo probat ćemo - kazao je lider SDA.

Kada je riječ o izborima, on je rekao kako misli da će se oni održati u novembru.

- Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore - rekao je Izetbegović.

Komentirajući izjave nakon današnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji su naveli kako SDA krši Ustava, Izetbegović je rekao kako "ne zna u čemu".

- Gdje smo prekršili Ustav? SDA sigurno neće nikada kršiti Ustav, niti vladavinu zakona, niti procedure, uvijek će poštovati institucije - zaključio je Izetbegović.

Lider HDZ-a Dragan Čović po izlasku iz rezidencije američkog ambasadora potpuno je izignorisao novinarske ekipe koje su više od dva sata čekale kraj sastanka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.