open-navfaktor-logo
search
Sjednica Parlamenta FBiH
Izetbegović: Stanje u KCUS-u nije nikakva tajna, situacija se politizira
Opozicioni klubovi u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici ponovo su zatražili da predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović zakaže tematsku sjednicu posvećenu aktuelnim pitanja u zdravstvu, a kako bi se razmotrilo stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
29.01.2020. u 14:06
get url
text

Generalna direktorica tog centra i federalna zastupnica Sebija Izetbegović naglašava da se cijela situacija politizira te su raspoloženi za razgovor s "onima koji znaju pročitati izvještaj" koji su podnijeli.

- Stanje u Kliničkom centru nije nikakva tajna, to je potpuno transparentan rad u svakom smislu, ali je veliki problem razgovarati s ljudima koji su u opoziciji, posebno ako su ti ljudi neznalice - rekla je Izetbegović.

Kazala je da u izvještaju KCUS-a ništa nije šokantno za razliku od stanja u kakvom je zatekla centar.

- Cirka 104 miliona dugovanja po raznim osnovama. Cifre po kojima su reprezentacije nekih bivših menadžmenta iznosile i do pola miliona KM, deset miliona zaliha koje nismo zatekli, potpuna nestašica lijekova i uzašavajući uslovi rada - navela je Izetbegović.

Naglasila je da treba razgovarati o stanju u zdravstvu, ali da treba poznavati stanje u zdravstvu i funkcioniranje tog sistema.

U vezi s odlaskom kadrova kazala je da je otišao određen broj ljekara, ali da KCUS zapošljava sposoban kadar.

- U penziju su otišla 53 doktora, imali smo i tri smrtna slučaja, ali smo zaposlili 93 specijalista i 119 specijalizanata. Mi smo apsolutno kapacitirani za sve potrebe rada i naravno da smo raspoloženi za razgovor - rekla je Izetbegović.

Predsjednik Kluba SDP-a BiH u PFBiH Damir Mašić kaže da sjednicu traže iz više razloga, prvo zbog odlaska velikog broja stručnog kadra, uslova liječenja pacijenata, ušteda koje u konačnici dovode do narušavanja zdravlja ljudi.

Naveo je da je za jednu četvrtinu smanjen broj smještajnih kapaciteta te da je 18 klinika u KCUS-u smanjeno na devet.

- U suštini sve ono što se dešava ne ide u prilog tome da se sjednica ne održi. Samo smo htjeli da postane predmet javnog diskursa sve ono što se dešava u Kliničkom centru - rekao je Mašić.

Naglasio je da svrha KCUS-a nije da se prave uštede nego da se pruži adekvatna usluga zdravstvenim osiguranicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.