open-navfaktor-logo
search
Ministar Halilović objasnio
Izolatorij u Goraždu moći će primiti 19 pacijenata, potrebni su infektolog i pulmolog
Epidemiološka situacija u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde je svakim danom sve teža.
05.11.2020. u 15:07
get url
text

Prema posljednjim testiranjima obavljenim u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, 32 osobe iz ovog dijela naše države pozitivne su na koronavirus.

- Imamo 274 aktivno zaraženih, od toga 254 iz Goražda, a po deset iz Prače i Ustikoline. Pod zdravstvenim nadzorom je 707 ljudi. Četvero bolesnika smješteno je u Kantonalnoj bolnici Goražde, a pet u izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima. Moram istaći da imamo odličnu saradnju s KCUS-om – kaže Eniz Halilović, ministar ministar socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde.

Ističe kako je Kantonalna bolnica Goražde postupila u skladu sa naredbom Federalnog kriznog štaba i da najmanje 30 posto svojih kapaciteta stavi za liječenje pacijenata zaraženih COVID-19.

- Oni su u funkciju već stavili 22 kreveta za liječenje od koronavirusa. Primarna namjera je da se oboljeli od COVID-19 liječe u bolnici, a u slučaju većeg priliva bolesnika na raspolaganju će biti i izolatorij. Završeni su radovi u bivšem Đačkom domu koji je sada adaptiran za zdravstvenu ustanovu. Kapacitet je 19 kreveta – govori Halilović.

U BPK imaju dovoljno zaštitne opreme, ali im nedostaje medicinskog kadra.

- Nemamo infektologa i pulmologa, pa će ih KB Goražde morati privremeno angažovati. Također, problem je što je testiranje limitirano na 50 dnevno. Mnogo bi nam značilo da se može testirati daleko veći broj ljudi, ali smo svjesni da je situacija teška i u drugim dijelovima FBiH. Moram naglasiti da medicinski radnici čine sve što je u njihovim mogućnostima da pomognu svakom pacijentu, ali je najveća odgovornost na građanima. U BPK imamo samo jednog sanitarnog inspektora koji ne može mnogo toga pokriti. Zato je na našim sugrađanima da poštuju sve mjere kako bi zaštitili sebe i druge – poručio je Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.