open-navfaktor-logo
search
Naknadna pamet
Izraelski historičar Gideon Greif priznao grešku u izvještaju: U Srebrenici je ubijeno 8.000 Bošnjaka
Gideon Grief, izraelski historičar i predsjednik komisije Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koja je sačinila lažan izvještaj o genocidu u Srebrenici, izjavio je da planira da objavi "pojašnjenje" tog izvještaja.  
19.01.2022. u 21:59
get url
text

- Objavit ćemo pojašnjenje izvještaja u narednim sedmicama - rekao je Greif za izraelski Haaretz.

Dodao je da će novi dokument predstavljati odgovor kritičarima koji su ga označili kao revizionistu.

Autor teksta Sam Sokol navodi da je 2019. godine Vlada RS-a pozvala Greifa da predvodi komisiju koja je sastavila izvještaj o masovnom ubistvu 8.000 Bošnjaka koji su učinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine.

Njegovi nalazi naširoko su kritikovani od naučnika. Većina primjedbi se odnosila na njegove tvrdnje da masakr nije predstavljao čin genocida i da je značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripadao ljudima koji su ubijeni van konteksta tog zločina, pojasnio je u tekstu Sam Sokol.
On se poziva na intervju izraelskog historičara iz prošle godine u kojem je rekao da broj žrtava "ne prelazi 3.714" dok su u izvještaju citirane procjene da je broj umrlih blizu 3.900.

VEZANI TEKST - Suljagić: Nikada im nećemo ustupiti podatke o žrtvama, ne učestvujemo u negiranju genocida

Međutim, Gideon Grief sada naziva to greškom.

- Nismo umanjili ni jednu žrtvu. Baš ni jednu žrtvu. To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti – rekao je Grief.

Na pitanje o planiranim promjenama, Greif je insistirao da se neće mnogo mjenjati "jer nema greške u broju".

- Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju - rekao je Greif.

Sokol u svome članku ističe da djeluje da Greifovi najnoviji komentari o broju poginulih "izgledaju u suprotnosti s izvještajem, u kojem se tvrdi da su neki od ubijenih bili pogubljeni vojnici, a ne civili."

Profesorica Jelena Subotić, politikolog sa Georgia State University, za Haaretz je rekla da je pročitala Greifov izvještaj, te je dovela u pitanje Greifov "preokret".

- U izvještaju se konkretno, bez sumnje, tvrdi da je broj od 8.000 žrtava netačan. Jasno je da je njegovo sadašnje povlačenje rezultat teškog udara na reputaciju koju su pretrpjeli autori izvještaja. Ali to ne mijenja sadržaj izvještaja i njegovu revizionističku prirodu. Sam izvještaj je tu i svi ga mogu vidjeti - rekla je Subotić.

VEZANI TEKST - Njemačka povukla odluku o odlikovanju Gideona Greifa, predsjednika Dodikove komisije za Srebrenicu

Autor izraelskog dnevnog lista navodi da Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka odlučila da mu ne dodjeli nagradu za njegovo istraživanje Holokausta nakon njegovog rada na poziv RS-a.

Menachem Rosensaft, izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, vjeruje da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju historičara.

- Njegovo obećanje ili prijetnja da će on i njegova nesrećna komisija izdati revidirani izvještaj čini mi se prilično očajničkim pokušajem kontrole štete. Sve u svemu, da sam na mjestu Milorada Dodika, tražio bih povrat novca - rekao je Rosensaft.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u izjavi za Haaretz rekla da je "genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde".

- Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno – rekla je Turković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.