Iz MUP-a podsjećaju da su od ove zabrane su izuzete osobe kojim poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net i www.mup.vladars.net) i osobe kojima MUP RS-a izda dozvolu za kretanje (potvrda za osobe koje nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Istovremeno, evidentirana su četiri krivična djela protiv zdravlja ljudi:

- Policijski službenici Policijske stanice Zvornik su u mjestu Кarakaj, zatekli D.К. iz Zvornika, kojem je izdato Rješenje o kućnoj izolaciji od JGP Кlobuk. Lice je sprovedeno u karantin u Studentskom domu Кarakaj. Slijedi Izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu.

- Policijski službenici PS Prnjavor su postupili po aktima Odjeljenja za inspekcijske poslove u kojima je navedeno da D.L. iz Prnjavora i B.L. iz Prnjavora, nisu dana 24.03.2020. god. poštovali mjeru izolacije koja im je naložena Rješenjem, jer prilikom kontrole od komunalnog policajca, nisu pronađeni u kući, a izjavili su mu da se nalaze u TC "Metaleks" Prnjavor. Okružnio javno tužilaštvo Banja Luka se izjasnio da postoje elementi krivičnog djela -nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

- Policijski službenici PU Bosanska Gradiška su u tom gradu kontrolisali G.U.Š., kojoj je uručen nalog zbog počinjenog prekršaja iz čl.22. ZOJRiM, a potom je utvrđeno da joj je od zdravstvenog inspektora dana 20.03.2020. god. izdato Rješenje o samoizolaciji, te prilikom kontrole dana 25.03.2020. god. nije pronađena na kućnoj adresi. Tužilaštvo Banja Luka se izjasnilo da postoje elementi krivičnog djela nepostupanje po zadravstvenim propisima za vrijeme epidemije.