Izvještaj se može naći na stranici Komisije incomfis-sarajevo.org.

Na čak 1.250 stranica ovog izvještaja, njegovi autori, članovi komisije na čijem je čelu Rafael Izraeli, nastoji se prikazati kako je u Bosni i Hercegovini vođen građanski rat, da je nad Srbima kroz historiju vršen genocid.  

Izvještaj počinje od perioda Osmanlija, preko Austro-ugarske, Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, perioda SFRJ, pa do agresije na BiH 1992. godine, a sa ciljem da se prikaže da su u u Sarajevu stradali Srbi, čime bi se genocid u Srebrenici, pravosnažno dokazan brojnim haškim i presudama domaćih sudova upotpunosti negirao, kao i agresija na međunarodno priznatu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu.  

Neizostavno, spomenut je 1. mart 1992. godine, te ubistvo Nikole Gardovića koje su "počinile Zelene beretke na čelu sa Ramizom Delalićem", dolazak mudžahedina u BiH, suđenje Mladim muslimanima, potom tu je i Osama bin Laden, Muslimansko bratstvo... Također, navodi se da je na "Republiku Srpsku izvršena agresija, da je otmica Alije Izetbegovića 2. maja bila nižan potez, jer je Milutin Kukanjac tako spašavao vojnike JNA"... 

Podsjećamo, RTRS je najavila čitav serijal pod nazivom "Sarajevski Srbi, nestali narod". 

 

U izvještaju se navodi i kako je Al Kaida bila zaintersirana za rat u BiH, te se nastoji i današnja SDA uvezati sa Bin Ladenom.