open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Jagodić: Borac može biti prvak, Željo ovisan o jednom čovjeku, na Koševu sebi odmažu
Raduje ga uspješan Borac, smatra da Željo ovisi o jednom igraču, da Zrinjski dugo nije imao lošiju ekipu
09.12.2019. u 19:59
get url
text

Vlado Jagodić, nekadašnji selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, bivši trener Borca, Čelika i Slobode, trenutno je nezaposlen. Iako je "na birou", pomno prati zbivanja na premijerligaškim terenima, ali kako priznaje, na njegovom radaru nalaze se i ostali rangovi bh. fudbala.

Na početku razgovora za Faktor ne krije da je ogorčen zbog onoga što se dogodilo Husrefu Musemiću.

- Ono što je doživio Husref, meni se dogodilo dva puta - rekao je Jagodić, ponavljajući staru floskulu da su koferi trenera uvijek spakovani.

Sa Jagodićem smo govorili najviše o mečevima 19. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, čime je spuštena zavjesa na jesenji dio bh. elite. Raduje ga uspješan Borac, smatra da Željo ovisi o jednom igraču, da Zrinjski dugo nije imao lošiju ekipu, a da je pred Čelikom i Slobodom pakleno i neizvjesno proljeće.

Borac 2:1 Sloboda

Gledao sam utakmicu i radujem se što je Borac završio jesen iznad očekivanja. Posložilo se sve kako treba, od povjerenja prema treneru, stručnom štabu, igračima. Borac je zasluženo pobijedio. Tri boda su bila osnovni cilj. Sloboda je "živnula" kod 2:0 taktičkim promjenama i većim rizikom. Tuzlaci su u teškim problemima i moram priznati da dugo nisam vidio lošiju Slobodu. S druge strane, Borac može biti prvak i šteta je što je sada došla pauza. Kada smo osvojili titulu (2010/11), imali smo niz od 13 mečeva bez poraza. Sada je Borac nanizao devet susreta i ne vidim zašto ne bi završio trijumfalno. Optimista sam. Očiti je pad Širokog Brijega, Zrinjskog, u Sarajevu i kada naprave rezultat, nešto mijenjaju.

Željezničar 0:2 Velež

Mostarci su pobjedom u Bijeljini poslali opomenu Željezničaru da ozbiljno shvate tu utakmicu, ali oni to očito nisu uradili. Želji je nedostajao Štilić, njegovo neigranje se osjetilo i očito je tim Amara Osima došao u situaciju da ovisi o igri jednog igrača. Za mene pobjeda Veleža nije iznenađenje jer Željo ne igra ubjedljivo. Slavili su u vječitom derbiju (Sarajevo, op. a.) zbog slabosti koje je Sarajevo pokazalo. Velež je poslije Borca u najboljoj formi. I liga je takva, vidjeli ste, svako svakoga može pobijediti.

Zvijezda 09 1:1 Sarajevo

Da je Husref ostao, vjerovatno bi pobijedio. I ovo nije prvi put da u Sarajevu sebi više odmažu, nego što pomažu. Imali su ludu sreću da ostanu jesenji prvaci. Ovo je nered u stručno-organizacionom dijelu i neshvatljivo za jedan veliki klub. Kolega Zildžović je donio neke novine u ekipu Zvijezde 09. Očekujem da se na proljeće aktivno uključe u borbu za opstanak.

Zrinjski 1:0 Radnik

Zrinjski je nakon Evrope ostao bez ključnih igrača zbog povreda, kasnije je uslijedila i promjena trenera. Navikli smo od njih da su u vrhu. Sada su možda imali i sreću da su "gornji" timovi kiksali i da su na petoj poziciji, sa pet bodova manje od Sarajeva. Mladen Žižović je trener koji odlično poznaje ligu i očekuje ga mnogo posla, ali Zrinjski dugo nije imao lošiju ekipu. Po mojoj procjeni, igrački kadar je neadekvatan ambicijama kluba. Radnik je ušao u krizu kada je to najmanje bilo potrebno. Očekivao sam da će u ovom periodu osvojiti više bodova. Bilo bi mi drago zbog kolege Starčevića, koji je bio moj pomoćnik i sarađivali smo u Borcu. I Radniku je promjena trenera došla u nezgodnom trenutku. Očito je da su već odustali od borbe za Evropu, a za opstanak ne strahuju.

Tuzla City 1:0 Široki Brijeg

Presudila je majstorija Ubiparipa, pojedinca koji rješava utakmice. Utakmica je bila ravnopravna. Mogao je i Široki do izjednačenja na kraju. Ipak, da se primijetiti da su u blagom padu. I to se mora dogoditi, ali ja sam uvjeren da neće dugo trajati. Ako u obzir uzmemo igrački kadar koji ima Tuzla City, gazdu koji ulaže i koliko ulaže, onda možda oni i nisu iznenađenje. Imali su tokom sezone uspone i padove, mijenjali trenera, lutali. Ipak, većina igrača je provjerenog kvaliteta i to daje rezultat.

Mladost 4:2 Čelik

Radilo se o komšijskom derbiju i bilo je za očekivati sva tri rezultata. Tako se i ovaj meč kretao. Mladost je u uzlaznoj putanji. Napravili su priključak u borbi za opstanak i to mi je drago zbog njihovog predsjednika Mensura Mušije. On zaslužuje ekipu koja će igrati Premijer ligu BiH. Čelik je poput Slobode. Svi problemi se manifestuju kroz rezultat. Uporno ponavljam da su za rezultat potrebni organizacija, infrastruktura i na kraju tim. Smatram da je Čelik u najnepovoljnijem položaju. Promijenili su i tri trenera. To nije normalno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.