open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Jajce: Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima
U Čerkazovićima kod spomen-turbeta danas je održan prigodan program u znak sjećanja na 28. godišnjicu stradanje Bošnjaka ovog kraja i naselja Ljoljići.
10.09.2020. u 22:18
get url
text
Čerkazovići, Jajce

Prisutnima se prvi obratio lokalni imam Semin ef. Česo. On je naglasio koliko je važna kultura sjećanja za jednog Bošnjaka, ali prihvatanje i spremnost da se živi u sadašnjosti te planira budućnost u ime Boga.

- Kao i svake godine, i danas smo se okupili kako bi se sjetili naših šehida koji su dali svoje živote u odbrani i očuvanju naše države Bosne i Hercegovine, naše vjere, otadžbine i naših života. Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo da živimo u sadašnjosti s ovim iskušenjima zbog koji smo se danas okupili. Isto tako moramo biti spremni za budućnost i nastavak ovodunjalučkog života koji je samo misija za svakog čovjeka pojedinačno te moramo biti spremni da odgovorimo na najbolji način kod Uzvišenog Boga dž.š. - rekao je Česo.

U svojstvu izaslanika glavnog imama MIZ Jajce Zehrudina ef. Hadžića, prisutnima se obratio Ramiz ef. Kahrić imam džamije Esme sultanije.

- O genocidu i zločinima u Srebrenici, Ahmićima, Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima, kao i onima koji su se dogodili širom naše Bosne i Hercegovine je naša velika obaveza, a i velika odgovornost. Dostojanstvo jednog muslimana je da drugima da do znanja na dobro koji su mu drugi učinili, ali da pamti i ne zaboravlja zlo koji su mu drugi nanijeli. Molimo našeg Gospodara da svim žrtvama u našoj zemlji, svijetu.., danas posebno ubijenim osobama ovih mjesta u kojima smo danas, podari milost, oprost, zaištitu, dženetske bašte, a njihovim porodicama da podari sabur, a zločincima zasluženu kaznu - istakao je Kahrić.

Dodao je da se u narednom periodu treba asfaltirati i dio puta oko spomen-turbeta, iako je to puno ranije trebalo da se uradi, ali zbog tehničkih problema izvođači radova nisu mogli odgovoriti zahtjevima Medžlisa IZ-e Jajce.

Na kraju programa dovu je proučio šejh Ramiz ef. Bećirović, dugogodišnji imam u Jezeru te bivši glavni imam MIZ "Jajce".

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Podsjećanja radi, pripadnici rezervnog sastava milicije RS 10. septembra su okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići, te ih odvela do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, četiri povrijeđena, a kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.
Zajednička dženaza klanjala im se u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin, Vijeće Suda BiH, u aprilu 2008. godine, osudilo je: Pekez (Špire) Mirka na 21 godinu zatvora, Pekez (Mileta) Mirka na 29 godina i Savić (Ljupka) Milorada na 21 godinu zatvora, dok organizator ovog nemilog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.