open-navfaktor-logo
search
Trener Zrinjskog
Jakirović: Pobjeda nad Tuzlom bila bi veliki korak ka naslovu prvaka
U subotu će se pod Bijelim brijegom susresti vodeće ekipe Premijer lige Bosne i Hercegovine Zrinjski i Tuzla City, a iako Plemići u slučaju nove pobjede neće matematički osigurati naslov prvaka s tri nova boda širom će otvoriti put ka svom sedmom naslovu, prvom nakon 2018. godine.
01.04.2022. u 12:55
get url
text

Trener Mostaraca Sergej Jakirović kazao je kako se nakon slabijeg ulaska u proljetni dio sezone Tuzla City podigao, izbacio Borac iz Kupa i trenutno ima tri vezane pobjede.

S druge strane, Zrinjski ima još impresivniji niz – 13 prvenstvenih pobjeda za redom i prednost od 16 bodova na tabeli ispred Tuzle.

- Tuzla je uvijek tu uz nas, zasluženo prema svojim igrama i prezentacijama, imaju dobrog trenera, puno individualne kvalitete, igrače koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Mi smo se pripremali za njih, već smo dva puta igrali međusobno, 1:1 u Mostaru, u Tuzli smo pobijedili 2:0. Ako pobijedimo u subotu mislim da bi napravili jako veliki korak ka tituli - kazao je Jakirović na konferenciji za medije.

S obzirom na obilnu kišu koja dva dana pada u Mostara, a najavljena je i za subotu, stanje terena moglo bi značajno utjecati na utakmicu, no Jakirović je istaknuo kako se time previše ne opterećuje.

- Ako nastavi kiša ovako padati, ako lopta ne bude išla po terenu morat ćemo se prilagoditi, orijentisati se na duge lopte, visoke, prva-druga, duele... Moguće je da ću mijenjati i formacija. Mi uvijek imamo dva plana i rekao sam igračima da svi budu spremni i nije problem ako budemo nešto morali mijenjati - dodao je.

Jakirović u sutrašnjem derbiju zbog povreda neće moći računati na Irfana Hadžića i Petra Boju, kao i na Dragana Juranovića.

- Kod Hadžića i Boje u pitanju je koljeno s kojim su imali i ranije problema. Imamo različitih mišljenja o čemu se radi, sigurno je da sljedećih mjesec dana neće biti u konkurenciji. Liječe se i primaju terapiju, a za mjesec dana vidjet ćemo nakon kontrolnog pregleda jesu li za operaciju ili će se to na neki drugi način rješavati. Juranović radi po posebnom programu i on bi se trebao vratiti nakon Borca (9. aprila) - kazao je Jakirović.

Proteklih deseta dana Jakiroviću na raspolaganju nisu bili ni mladi reprezentativci Igor Savić i Ivan Bašić.

- Savić i Bašić vratili su se u srijedu nakon nastupa za mladu reprezentaciju BiH. Odigrali su dvije utakmice i bili među najboljima što nam je svim na ponos. Meni je najbitnije da su zdravi, u jako su dobroj formi, a koliko će energetski moći dobaciti vidjet ćemo sutra – dodao je trener Plemića.

Jakirović se osvrnuo i na rezultate U19 reprezentacije koja je ostala bez Evropskog prvenstva u samom finišu susreta protiv Francuske. Juniorima Bosne i Hercegovine, za koje je nastupio fudbaler Zrinjskog Matej Šakota, bio je dovoljan jedan bod iz tog susreta, vodili su 1:0 do 83. minute, a onda je Francuska s dva gola u razmaku od dvije minute preokrenula rezultat.

- Jako mi je žao, imali su Francuze na konopcima, a svi znamo da se Francuzi, Španci, Belgijanci perjanice u tom omladinskom fudbalu No, bez obzira na rezultat, to je dobar putokaz i rekao sam Mateju (Šakoti) da će biti još velikih utakmica. Normalno da to ostavi traga na mlade igrače, ali ima tamo dobrih fudbalera, vrijeme radi za njih. Matej je veliki potencijal i sigurno će uskoro dobiti priliku i u Zrinjskom - poručio je Jakirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.