Henri Chenot, jedan od najpoznatijih nutricionista u svijetu, dijeli ljude na pet tipova, u zavisnosti od psiholoških i zdravstvenih problema. Smatra se specijalistom za zdravu prehranu, a napisao je i mnoge knjige o tome.

- Zapamtite - ne postoje univerzalni savjeti prehrane za sve. Jednostavno postoje okviri oko kojih se gradi vaša individualna prehrana – kaže Chenot.

U njegovoj klinici u seoskoj ambulanti u selu Merano u podnožju italijanskih Alpa, ljudi se uče da pravilno jedu i općenito, kako da se ponašaju u novom vremenu.

Kada je riječ o zdravoj prehrani, mnoge stvari koje on pominje kao zdravu prehranu, u suprotnosti su sa novim trendovima u mršanju.

Ali kada pogledate sretna i zdrava lica pacijenata, shvatite da je nutricinist Chenot za mnoge stvari u pravu.

Mnogi njegovi pacijenti vremenom su mu postali prijatelji, među kojima je i princeza od Monaka.

Prva i najvažnija stvar na kojoj se temelji zdrava prehrana je starost. Ni visina, ni težina, već broj godina. Metabolizam se mijenja svakih sedam godina i veoma je važno imati to na umu.

- Ljudi me zovu i traže neki univerzalni savjet. Pričao sam im o načinu života, starosti i tako dalje. Univerzalni savjeti ne postoje. Većina ljudi je luda, 2/3 doktora su kreteni ili rade u korist farmakoloških kompanija. Zato doktori pitaju: "Koje probleme imate?" , a onda uzimaju tablete. Posao doktora je da shvati koje probleme imate, a ne da vas pita. Vi da znate šta vas muči - sami biste se liječili – kaže.

Navodi kako je jedna od velikih greški - kafa.

- Sada je razvijen kult raznih napitaka od kafe i svaki će vas odvesti na onaj svijet. Zbog njih dobijate na težini, oni vam zakiseljuju tijelo. Kafa nije najbolji početak dana. I nije važno da li je crna ili sa mlijekom. Interesantna činjenica: ako je neko danas pio kafu s mlijekom i sutradan je umro, autopsija otkrije neprobavljenu kafu s mlijekom u njegovom želucu. Zato je najbolje piti zeleni čaj ujutru, a najviše jednu šoljicu expressa tokom dana. Uostalom, kafa bi trebalo da bude jaka i što je najvažnije - trebalo bi da je kratka – objašnjava Chenot.

Nutricionisti se slažu da ujutru želudac ne bi trebalo opeterećivati. Važno je da ovaj organ lagano radi, a ne da ga preopteretite za cijeli dan.

- Ja doručkujem voće. Ručak počinjem salatom, a zatim uzmem ugljikohidrate - rižu ili tjesteninu. Uvečer jedem supu od povrća. Dopuštam sebi ribu ili piletinu, ali ponekad. Bijelo meso je izuzetno korisno. Jednom mjesečno jedem crveno meso, ali obavezno poslije toga tri dana sam na detoksikaciji – otkriva svoj jelovnik Chenot.

Siguran je, kaže, da su tradicionalna tri obroka dnevno dovoljna.

- Međutim, sve zavisi od toga koliko teško radite fizičke poslove. Ako živite na selu i ujutru morate da radite vani ili radite na građevini - morate imati dobar doručak. Ako odete u kancelariju, onda samo doručkujte zeleni čaj ili voće. Ali, u podne jedite temeljno – kaže.

Još jedna zabluda je, kaže, da se ne smije jesti poslije 18 sati. Danas mnogo ljudi ide u krevet dva sata iza ponoći. Ako ne večerate - tijelo će vam se osvetiti – govori.

Umjesto dijete Chenot preporučuje detoksikaciju tijela i to onu koja traje najviše tri dana.

Detoksikacija koju on primjenjuje bazirana je na voću, povrću, tečnosti i žitaricama. Iz prehrane se isključuju soli i zasićene masnoće.

Chenot u nastavku preporučuje šta jesti tokom najvažnija tri obroka:

Doručak: jedna čaša sjeckanog voća i jedna čaša sjeckanog povrća. Nakon 30 minuta popijte zeleni čaj.

Ručak: Jedno voće kao aperitiv. Salata od povrća, začinjena kašikom maslinovog ulja i limunovim sokom. Oko 60 grama crvene riže sa sosom od povrća.

Večera: Bareno povrće sa 60 grama riže.

Chenot smatra da je potpuna glupost da ne jedete voće i povrće iz drugih zemalja. Nemojte se odricati riže samo zato što se uvozi iz Azije. Obroke treba mijenjati i u organizam unositi raznovrsnu hranu.

- Prekomjerno poštovanje jednog proizvoda je nezdravo. To dovodi do akumulacije masti. Neophodno je jesti i slatko i brašno, ali ne pretjerivati. Mora da se uživa u životu. Moja žena i ja sebi dopuštamo da ponekad pojedemo kolač – kaže Chenot.

Novonastali trend koji govori kako se  iz prehrane treba izbaciti gluten, po Chenotu, je samo marketinški trik.

- Postoji mali broj ljudi koji su netolerantni na gluten, a ostali jednostavno prate modu, i ne razumiju zašto to rade. Veoma je bitno da razumijete šta jedete i kako to jedete – kaže Chenot.

Ističe da se svako mora baviti sportom. Ali ne preporučuje trčanje, jer smatra da ljudi pogrešno dišu dok trče. Savjetuje brzo hodanje ili žustru šetnju koja ima i bolji učinak od trčanja.