Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), za školsku 2020/2021. godinu. 

Akademija se nalazi kod gradića West Point u državi New York i jedna je od najpoznatijih vojnih akademija na svijetu, čuvena po odličnom obrazovanju i čvrstoj discipline.

Oni koji se prijave za školovanje na prestižnoj Akademiji, proći će test fizičke spremnosti, testove općeg znanja, engleskog jezika, psiho test i intervju.

Opći uslovi su propisani Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH, a među posebnim je završen IV stepen srednje škole, da je kandidatu prosjek ocjena iz matematike, fizike i hemije najmanje dobar, da nije mlađi od 17 i stariji od 23 godine na dan 29.06.2020. godine, poznavanje engleskog jezika…

Kandidati moraju imati dobru fizičku spremnost, koja će biti provjerena kroz sljedeće discipline: trčanje 1.600 metara, shutlle test (sprint), trbušnjaci, zgibovi, bacanje košarkaške lopte i sklekovi. Kandidat mora ispuniti i nekoliko uslova prema kriterijima akademija u SAD za Vojnu akademiju kopnene vojske.

Testiranjima, provjerama i intervjuu sa kandidatima, pored komisije za izbor Ministarstva odbrane BiH bit će prisutni i predstavnici Ureda za saradnju iz oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD u BiH.

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske West Point u SAD traje četiri godine. Po završetku školovanja, kadet će biti primljen u profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH - potporučnik, odgovarajućeg roda - službe.

Svi ostali detalji mogu se naći na OVOM linku.