open-navfaktor-logo
search
Društvene mreže
Jeste li se ikada zapitali kako je raditi u Facebooku
U prostoru za goste, na recepciji, je prostor u kojem se gosti, zaposlenici i njihove porodice mogu poigrati u virtualnoj stvarnosti
18.11.2018. u 10:48
get url
text

Na lokaciji u ulici Fitzrovia, u blizini poznate ulice Oxford, prije godinu dana Facebook je otvorio svoju podružnicu u Londonu, u kojoj danas radi oko 1.000 zaposlenika, koji kako možemo vidjeti zahvaljujući novinarima Business Insidera, uživaju u radnom okruženju koje potiče kreativnost svojih zaposlenika.

Jeste li se ikada zapitali kako je raditi u Facebooku? Većina vas vjerovatno jest, a posebno nakon što smo ove godine slušali i čitali svašta o Facebooku, od skandala i krađe privatnih podataka, do pada vrijednosti i poziva na ostavku njihovog osnivača Marka Zuckerberga. No po onome što se može vidjeti u njihovim uredima Facebook od odustajanju ili priznavanja poraza ne razmišlja uopće.

-Tehnološki ured otvorili smo u decembru 2017. godine, na mjestu nekadašnje pošte. Centralno stepenište dominirao cijelom zgradom i povezuje sve spratove. Tako prezentira povezanost svega i svakoga, svih zaposlenika i nas samih - rekla je Laura Darling, voditeljica ureda.

U prostoru za goste, na recepciji, je prostor u kojem se gosti, zaposlenici i njihove porodice mogu poigrati u virtualnoj stvarnosti. U blizini je prostorija koju nazivaju Analog outpost, u kojoj mogu potražiti svoju kreativnu stranu i uz umjetnika na radionicama pokazati svoje umjetničke vještine. On te njihove uratke uobličuje, a mnogi tako nastali radovi mogu se vidjeti po cijeloj zgradi.

Među njima je i uradak Jonathana Callana koji je napravljen uz niz različitih rabljenih knjiga s nazivom "One and a Half Million Pages of Content". Riječ je o zidu koji je metafora za stranice najveće društvene mreže Facebook. Kao i u mnogim drugim zgradama tako ni u ovoj, plafon nije u potpunosti završen i sakriven. Vidljive su sve instalacije, prenosi Express.hr.

-Tako je u svim našim zgradama. To je simbol ideje kako je naše putovanje samo jedan posto završeno, i još je puno toga pred nama. Pogled na plafon dobar je podsjetnik da nas još puno toga čeka na našem putovanju - naglašava.

Prvi je sprat dom njihovog radnog tima koji radi na razvoju workplace alata, čiji je cilj kompanijama pomoći u radu. Drugi sprat je mjesto na kojem rade njihovi inženjeri za oglašavanje, i timovi koji se bave mašinskim učenjem. Mnoge sobe nazvane su po likovima iz poznate serije Game of Thrones. Na trećem spratu smjestio se tim za community koji su zaduženi za zaštitu brigu o njihove Facebook zajednice.

Uz jako puno zaposlenika i jako puno paketa i pošte, sačuvali su i mali podsjetnik na davnu poštu koja je davno bila. Na trećem spratu je njihov ured London Infra, za infrastrukturu i proizvodni inženjering. A na tom se spratu nalazi i prostorija koju mnogi zaposlenici vole, a to je soba za igru, s nizom društvenih igara, biljarom, PlayStationom i sl.

-Na petom spratu su naši odjeli za umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost pa tako imamo proizvode vezane uz Oculus, ali i uz AR proizvode - naglašava Darling.

Na šestom spratu su uredi za primanje novih zaposlenika, i bar s krofnama i uštipcima, sladoledom i svježim sokovima. Širom zgrade nalaze se i futurističke kapsule za spavanje u kojima zaposlenici mogu i "malo ubiti oko", kada se umore od rada na kompjuteru. I nakon toga se vratiti za stol i nastaviti s radom. U velikoj kantini svi zaposlenici, ali ne samo oni, već i njihova porodica i gosti mogu ručati i to gotovo sve što im padne na pamet. I potpuno besplatno.

Besplatna hrana i piće nalaze se na svakom spratu u malim kuhinjama. Ovaj ured, kao i mnogi drugi širom svijeta, ima niz otvorenih konkursa za posao. A bez obzira na neke crne slutnje i moguće najave crne budućnosti koja je pred Facebookom, činjenica je kako su i dalje najposjećenija društvena mreža na svijetu, koja je danas razvila u nešto sasvim drugo.

Uz Instagram i WhatsApp, koje su preuzeli, sigurno je kako je budućnost društvenih mreža u njihovim rukama. Bez obzira na to kako će u njoj Facebook izgledati, i hoće li biti plave, crne, crvene ili žute boje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.