open-navfaktor-logo
search
Park i Rad
Jeste li zadovoljni čistoćom i uređenjem Sarajeva: U toku proljetna akcija čišćenja, kosi se i trava, sadi cvijeće
Pojedini građani Sarajeva žale se zbog nepokošenih zelenih površina te smeća pored kontejnera kao i otpada na tim istim zelenim površinama.
13.05.2022. u 17:16
get url
text

Glasnogovornica KJKP Park Aldijana Hamza za Faktor kaže da 37 posto javnih zelenih površina u KS je u nadležnosti obuhvaćenoj redovnim programom održavanja ovog preduzeća.

- Mi konkretno održavamo 2,9 miliona kvadrata dok preostalih više od 60 posto, u nadležnosti je fizičkih lica, privrednih subjekata, drugih institucija, općina i slično. Gotovo 8 miliona kvadrata javnih zelenih površina ima u KS. I nama se građani vrlo često javljaju sa upitom zašto neke površine nisu pokošene i uglavnom u 99 posto slučajeva odnosi se to na površine koje nisu u našem redovnom programu održavanja – pojašnjava Hamza.

{$galerijaFotografija}

Navodi kako su ove godine sezone košenja trave započeli 10. aprila i da su za ovaj mjesec blizu dva miliona kvadratnih metara već pokosili.

- Kosimo na način da su programom površine kategorisane u prvu, drugu i treću kategoriju. Znači da smo prvu i drugu, koje su unašoj nadležnosti, gotovo u potpunosti završili i dijelom se nalazimo na površinama treće kategorije. Tokom sezone, od aprila pa do kasne jeseni, pa skoro i do polovine novembra znamo kositi i površine prve kategorije pokosimo više od 12 puta tokom jedne sezone a ove druge u nešto manjem broju – kaže glasnogovornica Parka.

Podsjećamo KJKP Park vrši i sadnju cvijeća te održava gradsko zelenilo.

Kako je za Faktor kazao glasnogovornik KJKP Rad Mirza Ramić u Kantonu Sarajevu je u toku proljetna akcija čišćenja i uređenja glavnog grada BiH.

Radi se na čišćenju, pranju, mašinskom i ručnom čišćenju saobraćajnica, odvozu kabastog otpada.

- U ovoj proljetnoj akciji uključeni su partneri ZEOS eko-sistem koji tokom sedmice imaju mobilno reciklažno dvorište na dvije ili tri lokacije, na dva-tri sata na određenim mjestima, gdje građani besplatno mogu predati sav elektronski, električni, otpad bez obzira da li su kabasti ili manji uređaji upitanju, od mašina, sušilica, peći, do pegli, fenova, baterija i drugog. Proljetna akcija podrazumijeva sakupljanje ambalaže gdje na četiri lokacije imamo u saradnji sa Eko pakom postavljene kontejnere gdje se mogu odložiti staklena ambalaža – kaže Ramić.

Radi se i na uređenju školskih dvorišta i edukaciji djece kada je u pitanju zaštita okoliša gdje uče o reciklaži i postupanju sa otpadom.

- Imamo i lokacije za odvoz kabastog otpada. Jedan dio građana pridržava se i rokova i uputstava za odlaganje otpada, dok evo recimo imamo situaciju u Starom Gradu, Franjevačka ulica, Bakarevića ulica, Bistrik, Sedrenik, Faletići, Medrese, na tim lokacijama morali smo čistiti šest puta. Jedan dan očistimo, sutra nas zatekne nova hrpa otpada kao i dan ranije – kaže Ramić te navodi kako bi se svi oni koji nepropisno odlažu otpad i ne brinu o svojoj okolini trebali sankcionisati.

Zarasla trava, 13.05.2022.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.