open-navfaktor-logo
search
Trofeji kao potvrda
Jesu li na Koševu zanemarili slogan "domaće je najbolje"?
Fudbaleri Sarajeva u utorak su saznali ime protivnika u prvom pretkolu Konferencijske lige, a novi šef stručnog štaba Goran Sablić na klupi Bordo tima debitovat će na gostovanju kod moldavskog Milsamija koje je na programu 8. jula.
16.06.2021. u 20:19
get url
text
get url
text

Mnogi navijači s dosta rezerve, pa i negodovanja, ispratili su imenovanje nekadašnjeg trenera Širokog Brijega kao nasljednika Vinka Marinovića, odnosno Dženana Uščuplića koji je kao privremeno rješenje u finišu protekle sezone klubu donio trofej Kupa Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Goran Sablić novi trener Sarajeva, stigla i dvojica pomoćnika

Baš zbog toga vrijedi se zapitati jesu li strani stručnjaci pravo rješenje za Sarajevo. Naime, kroz historiju, stranci se baš i nisu dokazali vodeći klub sa Koševa, a u prilog im nikako ne ide ni podatak da je tim iz Titove 38b sve pehare osvojio pod trenerskom palicom domaćih stručnjaka.

Od sticanja nezavisnosti naše domovine na klupi Sarajeva sjedila su trojica stranaca, Sablić je četvrti.

Češki stručnjak Jiri Plišek na Koševu se zadržao 172 dana (podaci s Transfermarkta), ekipu je vodio u 18 mečeva, a u prosjeku je po utakmici osvojio 1,74 boda. Klub je napustio bez trofeja...

Ni legendarni hrvatski reprezentativac i član tima koji je 1998. bio treći na svijetu Robert Jarni nije bio bolji. U 126 dana mandata na klupi bh. velikana vodio je u devet susreta, a prosjek od 1,33 boda po meču nije nešto s čim se može posebno pohvaliti, a kamoli osvojiti trofej.

Od stranaca najduže na Koševu je boravio srbijanski trener Miodrag Ješić (175 dana). Ni on nije uspio dočekati jubilarni 20. meč u ulozi šefa stručnog štaba. Pod njegovim vođstvom Sarajevo je u 17 mečeva u prosjeku osvajalo 1,88 bodova.

Bilo bi nepošteno tvrditi na neviđeno, no ono čemu smo svjedočili u prošlosti novom treneru Sarajeva ne ide pretjerano u prilog.

O tome koliko su bodova u kojem mandatu osvojili suvišno je navoditi. Dovoljno je reći da su pehare na Koševo donijela tri domaća stručnjaka Husref Musemić, Dženan Uščuplić i Vinko Marinović, a posebno je zanimljivo da su Musemić i Uščuplić svoje prve trenerske angažmane u seniorskom fudbalu imali na klupi Sarajeva, čiji su dres nosili i kao igrači.

VEZANI TEKST - Husref Musemić u Sarajevu smijenjen pet puta: Ovo nije potez velikog kluba...

Sadašnji trener Tuzla Cityja na klupi Bordo tima sjedio je u nekoliko navrata. Navijači, čiji je ljubimac, uglavnom će reći da je svaki put otjeran iz kluba, i to nepravedno, bez pravog razloga, iako je pod njegovim vođstvom ekipa osvojila dvije titule prvaka i dva pehara Kupa Bosne i Hercegovine, te u sezoni 2018/2019 prvi put u klupskoj historiji osvojila duplu krunu.

Vojnik kluba Dženan Uščuplić može se pohvaliti titulom prvaka iz sezone 2014/2015, dok je sezonu ranije ekipu odveo do trijumfa u Kupu BiH, što je ponovio i u protekloj nakon što je privremeno naslijedio Vinka Marinovića.

S Marinovićem na klupi Sarajevo je zabilježilo odlične rezultate. Titula na Koševo stigla je u sezoni 2019/2020, i to nakon što je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odlučio Premijer ligu zaključiti poslije 22 odigrana kola.

Je li rukovodstvo koševskog premijerligaša, koje je u finišu prošle sezone priznalo da ima ozbiljnih problema, s pravom zanemarilo slogan "domaće je najbolje" (u slučaju Sarajeva i šampionsko), pokazat će igre ekipe i rezultati na startu nove sezone u koju će ih uvesti Goran Sablić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.