Odgovor na pitanja - od čega je umrlo njihovo dijete i ko je kriv za to ni nakon više od godinu dana još nisu dobili.

Čekamo nalaz obdukcije

Otac Muris Gadžun ljut je na nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo Kantona Sarajevo, od kojeg porodica očekuje konkretne odgovore, ali i Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, koji, kako je kazao, nije ništa uradio da se takve stvari ne događaju, ali ni na otkrivanju krivca za smrt njegove dvoipogodišnje djevojčice.

- Nismo ništa dobili iz Sarajeva. Čekamo nalaz obdukcije iz inostranstva. Kad upitamo - kad će - odgovaraju kako im treba još vremena. Što se tiče Tužilaštva u Sarajevu, dali su nam neke brojeve na koje se niko ne javlja, a kad se i jave onda su uvijek zauzeti, imaju stranke ili su na suđenju, uvijek isti odgovori - govori Gadžun.

VEZANI TEKST - Novi protesti za Dženu Gadžun, roditelji traže ostavke odgovornih u zeničkoj bolnici

Pravo na istinu i pravdu za odgovorne za smrt njihovog djeteta roditelji su tražili i na protestima. Zadnji je održan 14. decembra ispred Kantonalne bolnice u Zenici.

Od nadležnih organa zatražili su odgovore zbog čega njihova djevojčica nije operisana u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te kako još u Kantonalnoj bolnici Zenica radi doktorica Nina Jovanović koja je Dženu operisala u Sarajevu.

- Danas ćemo predati krivične prijave i podnijeti zahtjeve. Tražit ćemo ostavke ljudi u bolnici. Da se riješi ovaj slučaj naše Džene i da se svi koji su odgovorni za njenu smrt sankcionišu - poručio je tada otac Džene Gadžun.

Dvadest dana poslije Muris Gadžun kaže "kako i u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona šute".

- Samo sam pročitao na društvenim mrežama kako je nedavno direktor Kantonalne bolnice Zenica, Rasim Skomorac, podnio ostavku. Prema mojim saznanjima, to je uradio, između ostalog, i zbog svega što se dogodilo mom djetetu. Čekamo nalaz obdukcije, ako ga ne dobijemo u kraćem roku, ponovo ćemo na ulicu, jer nama nema druge - kaže Gadžun.

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?

Muris ne krije razočarenje u nadležne institucije koje su, kaže, davno mogle utvrditi ko je odgovoran za smrt njihove kćeri i tako roditelje riješiti agonije kroz koju, kako dodaje, mjesecima prolaze on i supruga Amila.

- Ne dao Bog nikome ovako nešto doživjeti, pa ni najvećem dušmaninu. Da sam ja neko iz neke stranke ili vlade davno bi se sve riješilo i znalo. Ali, kako sam obični seljak, nema od tog ništa. Rade po principu - razvlači dokle god možeš. Za mene su svi oni krivi, svih šestero koji su vršili operaciju sve dok se ne utvrdi drugačije, odnosno dok se ne dokaže ko je odgovoran - naglašava Gadžun.

Zanimalo nas je dokle je Tužilaštvo Kantona Sarajevo došlo u istrazi nakon više od godine dana od smrti malene Džene Gadžun, te kad javnost može očekivati konkretne informacije, a tiču se odgovornosti određenih osoba?

Rečeno nam je kako odgovor ne možemo dobiti prije naredne sedmice zbog odsutnosti tužiteljice koja radi na predmetu.

Ko je operisao i gdje djevojčicu

Podsjetimo, dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, zadobila je teške komplikacije nakon rutinske operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović" u Sarajevu, nakon čega je, poslije šest dana kome, preminula 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

Zbog rasvjetljavanja ovog slučaja u Kantonu Sarajevo pokrenut je inspekcijski nadzor, a nekim privatnim ordinacijama zabranjen je i rad.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije "Halimić", doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.