Srijeda, 04.10.2023.
FOTO: Damir Hodžić

JU Djeca Sarajeva: Ako se Vlada KS ponovo ogluši, stupamo u generalni štrajk

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i sindikalna podružnica JU Djeca Sarajeva održat će štrajk upozorenja sutra od 7:00 do 7:30 sati kako bi bilo ukazano na problem nedostatka osoblja.  

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro upozorio je premijera KS Edina Fortu i ministricu osnovnog obrazovanja Naidu Hotu-Muminović da će, ukoliko se Vlada KS ponovo ogluši o njihove zahtjeve, te ako budu odbacivali odgovornost, krenuti u generalni štrajk, koji će, kako kaže, imati negativan utjecaj kako na djecu, tako i na roditelje i uposlenike JU Djeca Sarajeva.

- Kanton Sarajevo koji je osnivač ove ustanove ne ispunjava obaveze, a govorimo o materijalnim i finansijskim obavezama. Sindikat je od Vlade KS zatražio  da se da saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, te da se u skladu sa kolektivnim ugovorom ustanovi da saglasnost angažmana radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure i da se ustanovi da saglasnost - kazao je Sivro.

Navodi da se Vlada KS nije oglasila niti je odgovorila na njihove zahtjeve, te da sastanak sa premijerom i ministricom osnovnog obrazovanje nije održan.

- Smatramo da je situacija izuetno loša i da bi mogla eskalirati. Zbog toga smo donijeli odluku da krenemo u štrajk upozorenja - kazao je, te dodao da nije postojala volja od Vlade KS da se problemi ove ustanove riješe.

Dopredsjednica kantonalnog odbora sindikata i odgovorna odgajateljica u vrtiću Košuta Envera Šukman navela je da je važno shvatiti da njima djeca nisu teret, ali da postoje pedagoški standardi i epidemiološke mjere koje moraju poštovati.

- Moramo biti svjesni da je prvih šest godina najvažnije u razvoju djeteta i ako društvo tu ne uloži maksimum trebamo se zapitati kakvi će to ljudi biti sutra - rekla je Šukman.

Ono što su također naveli kao veliki problem jeste i mali broj uposlenika u odnosu na broj djece koji trenutno boravi u vrtićima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh