- Dom naroda nije skup kantona, tu su predstavnici hrvatskog, bošnjačkog, srpskog naroda i reda ostalih - istakla je HDZ-ova Zdenka Džambas, te dodala:

- Naš prijedlog o kojem uopće niko ne priča, ispalo je da uopće nije bitan Dom naroda. Ne, nama je on najvažniji. Da se biraju Hrvati tamo gdje žive i od 17 koji jesu trenutno po Ustavu, 16 bi se biralo na taj način. A iz kantona iz kojih nema dovoljan broj, procent, jer nas je 17, treba nam 5,8 puta 17 da nešto bude 100 posto. Znači 5,8 posto ljudi treba da živi u jednom kantonu da bi mogao jer vidite da nema, ne budu izabrani.

Stipe Prlić kazao je da je Džambas potvrdila da u kantonima gdje nema 5,8 bilo Srba, bilo Hrvata, bilo Bošnjaka ne može niko biti izabran u federalni Dom naroda.

- Drugim riječima, ako u Sarajevu ima 18.000 Hrvata po popisu iz 2013. godine, nema šanse da Hrvat iz Sarajeva bude izabran u federalni Dom naroda. Jednako tako iz TK gdje ih ima možda jednako ili približno jednako kao u Posavini, ne mogu biti izabrani u Dom naroda jer je 17 delegata puta 5,8 100 posto. Prema tome, umjesto da se borimo za to malo Hrvata što je ostalo, pa da ih pozitivnom diskriminacijom izaberemo jer i to je demokratski, u federalni Dom, da se čuje njihov glas, kakve probleme imaju u njihovim sredinama kao jedna velika manjina, mi hoćemo i njih da isisamo iz Bosne i Hercegovine kako bi BiH bila zaista podijeljena na tri nekakve zajednice - Prlićevo je mišljenje.  

- Za vrijeme turskog vakta 450 godina Hrvati katolici su opstali, puno više raspotranjeniji su bili po Bosni i Hercegovini nego danas, sa austrougarškom vlašću, sa nedemokratskim režimima kao što je bila Jugoslavija, a po ovom prijedlogu HDZ-a koji je čak i Ustavni sud odbacio, kako - rekao je on.  

Jurišić je poručio da niko od Hrvata nije napustio Bosnu i Hercegovinu zbog Izbornog zakona ili ko će biti izabran u Dom naroda FBiH, već zbog egzistencijalnih pitanja. Također, upozorio je i na problem neformiranja Vlade Federacije BiH i nepopunjavanja Ustavnog suda FBiH. 

- HDZ ima sve poluge vlasti u svojim rukama. To je ucjena, ako će biti po mom, formirat ćemo sve, a ako neće biti po mom, onda nećemo ništa. U tom kontekstu se može govoriti o izmjenama Izbornog zakona, a ne da što sada imamo slučaj neko ima većinu i blokira sve - rekao je Prlić, govoreći o neformiranju Vlade FBiH. 

Jurišić je podsjetio da je Ivo Miro Jović 2005. godine izabran za člana Predsjedništva BiH indirektno u Parlamentarnoj skupštini BiH glasovima Bošnjaka, ali da to tada nije smetalo Čoviću jer mu je Ivo Miro Jović kao član HDZ-a odgovarao.