navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Jutarnje navike koje će poboljšati zdravlje i pomoći kod mršanja

Način na koji započinjemo dan važan je zbog mnogo različitih razloga, a stručnjaci tvrde da određene jutarnje navike također pomažu u mršanju i održavanju postignute težine.

Objavljeno: 01.03.2023. u 20:57
get url
text

Kako donosi Eat This, registrirana dijetetičarka Lisa Young otkrila je čak pet navika koje će vam pomoći da se riješite sala na stomaku i izgubite neželjene kilograme, a one ne uključuju stroge dijete niti znojenje u teretani.

Popijte čašu vode

Povećanje količine vode koju pijete svaki dan može ubrzati vaše mršanje, otkrivaju mnoga istraživanja. Naprimjer, prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Clinical and Diagnostic Research, sudionici koji su popili oko dvije šoljice vode 30 minuta prije doručka, ručka i večere izgubili su na težini te doživjeli pad indeksa tjelesne mase (IBM). Young kaže da je najbolje popiti čašu vode natašte.

- Kada se ujutro probudite, možda ste dehidrirani pa je hidratacija čašom vode odlična ideja. Također možete misliti da ste gladni, ali zapravo ste samo žedni - objašnjava.

Doručkujte hranu bogatu proteinima

Ako započnete svoje jutro doručkom s hranom bogatom proteinima kao što su jaja, jogurt ili maslac od orašastih plodova, duže ćete se osjećati siti. Osim toga, pomoći će stabilizirati šećer u krvi, a Young tvrdi kako je upravo to ultimativni recept za topljenje masti i uspješno mršanje.

Nemojte zaboraviti na voće

Osim proteina, voće je izvrsna namirnica koju možete dodati svojoj jutarnjoj rutini jer je bogata antioksidansima i vlaknima. Kako objašnjava dijetetičarka Young, konzumiranjem voća za doručak dodat ćete svom obroku hranjive tvari, bez nepotrebnih kalorija i tako potaknuti mršanje.

Jedite integralne žitarice

Ako mislite da su svi ugljikohidrati loši, razmislite ponovo. Posljednji komadić jutarnje inspiracije što se tiče vaše prehrane uključuje dodavanje integralnih žitarica vašem doručku.

-  Integralne žitarice poput zobenih pahuljica ili hljeba od integralnih žitarica sadrže vlakna i hranjive tvari, a također vam pomažu da ostanete siti tokom dana. Ne morate se bojati ugljikohidrata jer pomažu probavi i tako ubrzavaju mršanje - naglašava Young.

Otiđite u šetnju

Kako objašnjava Young, jutarnja tjelovježba nevjerojatna je i vrlo pametna navika koju bismo morali steći ako želimo smršati i započeti dan na najbolji mogući način.

- Jutarnja šetnja odlična je stvar za vaše tijelo, ali i um. Gubitak težine hodanjem izvrstan je dodatak planu zdrave prehrane. Naime, hodanje kao aktivnost sagorijeva kalorije, pomaže u održavanju jakih kostiju i odlično je za vaše raspoloženje - dodaje.