open-navfaktor-logo
search
Zloupotrijebili poziciju
Južna Koreja: Google kažnjen sa 177 miliona dolara
Regulatorna agencija Južne Koreje saopćila je da će kazniti Google u iznosu od 177 miliona američkih dolara (oko 150 miliona eura) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu operativnih sistema za mobilne uređaje.
14.09.2021. u 16:22
get url
text

Kako navode lokalni mediji, američki tehnološki div zloupotrijebio je svoju poziciju kako bi onemogućio proizvođače pametnih telefona poput Samsunga u korištenju konkurentskih operativnih sistema.

Google je tražio od njih prihvatanje "antifragmentacijskog sporazuma" prilikom potpisivanja ključnih ugovora vezanih uz licence za trgovinu aplikacijama Play i mogućnost ranog pristupa operativnom sistemu.

Takvi sporazumi su spriječili instalaciju modificiranih izdanja operativnog sistema Android na njihove uređaje, čime je Google onemogućio konkurenciju u razvoju novih operativnih sistema za pametne telefone.

Regulatorna agencija Južne Koreje je naložila Googleu prestanak prisiljavanja kompanija na potpisivanje takvih ugovora i poduzimanje korektivnih mjera.

Iz Googlea su saopćili kako su poticali hardverske i softverske inovacije te da su u značajnom dijelu zaslužni za uspjeh južnokorejskih razvojnih programera i proizvođača uređaja te su najavili žalbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.