Kad bageri utihnu: Hrvatska će morati odgoditi gradnju Pelješkog mosta

Objavljeno: 13.09.17 u 16:59 Autor: N. P.

Iako pojedini zvaničnici iz Hrvatske tvrde da su otklonjene sve prepreke za gradnju Pelješkog mosta, te da protivljenje Bosne i Hercegovine ne može zaustaviti taj proces, zvuk građevinskih mašina nikako da razbije tišinu na gradilištu otvorenom još 2009. godine.

Građevinske mašine u Komarni neće raditi još najmanje godinu dana
Građevinske mašine u Komarni neće raditi još najmanje godinu dana

Prvi krug javnog poziva za gradnju Pelješkog mosta trebao je biti okončan 22. augusta, ali taj rok je probijen. Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabavke je trebao neobično dug vremenski period da se izjasni o žalbama dvije kompanije na konkursnu dokumentaciju pa je novi rok za dostavljanje ponuda produžen do 17. oktobra. Uvjeti zainteresiranim kompanijama su bitno izmijenjeni, a gradnja će, procjenjuje se, kasniti najmanje godinu dana.

Bez obzira što je Evropska komisija podržala projekat sa 357 miliona eura, glavno izvršno tijelo Evropske unije je, nakon što su ih bh. zvaničnici upoznali sa nepostojanjem "zelenog svjetla" institucija naše zemlje za gradnju mosta, pozvalo BiH i Hrvatsku da pitanje Pelješkog mosta "riješe konstruktivnim dijalogom".

Glasnogovornik Evropske komisije Johannes Bahrke je, odgovarajući na pitanje zagrebačkog Večernjeg lista o sudbini finansiranja Pelješkog mosta nakon što je BiH ukazala na opasnost jednostranog pristupa Hrvatske, poručio da je Hrvatska trebala usaglasiti projekat sa BiH, a nije, što potvrđuju i odluke i potezi Predsjedništva BiH.

O nepostojanju "zelenog svjetla" je prije nekoliko dana sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom razgovarao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je istaknuo da cilj BiH nije da spriječi Hrvatsku u spajanju njenih teritorija, nego da zaštiti svoje interese i ostvari pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora. Naglasio je da ostvarivanje toga prava, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dvije zemlje, što je, podsjećanja radi, i zvanični stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine.

Taj stav, međutim, nije spriječio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da otputuje na noge predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović kako bi iskazao privrženost zastupanju interesa Hrvatske, a ne države čijim Predsjedništvom trenutno predsjedava.

Ako već na protivustavno djelovanje i djelovanje suprotno odlukama Predsjedništva BiH ne reagiraju nadležne državne institucije, reagirali su ambasador Wigemark i ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, koji su danas održali sastanak sa Čovićem.

Međutim, u izvještaju sa sastanka koji je u javnost plasiran iz Kabineta Dragana Čovića niti jedna riječ o Pelješkom mostu, iako je, neupitno, to bila jedna od glavnih tema razgovora, što dovoljno govori o stavu međunarodnih zvaničnika prema pitanju Pelješkog mosta i Čovićeve uloge u (ne)zastupanju interesa BiH.

Iz Evropske komisije poručuju da ne mogu poništiti ranije donesenu odluku o sufinansiranju gradnje Pelješkog mosta, ali da je do početka radova ključno pribavljanje odobrenja BiH.

VEZANI TEKSTOVI - Izetbegović i Wigemark razgovarali o Pelješkom mostu: Neophodna medijacija između dvije zemlje

Kabinet Bakira Izetbegovića: Čović je iznio neistine na sastanku sa Grabar-Kitarović