navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Inovacija bez presedana

Kad će biti dostupna, koliko je sigurna, od čega sve štiti...: Šta do sada znamo o Pfizerovoj vakcini

Farmaceutski div Pfizer, zajedno sa njemačkom biotehnološkom kompanijom BioNTech, razvio je u rekordnom roku vakcinu protv COVID-19, a njena učinkovitost mogla bi biti veća od 90 posto.

Objavljeno: 11.11.2020. u 20:49
get url
text

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus nazvao je tu vijest ohrabrujućom naučnom inovacijom bez presedana, a stručnjak za zarazne bolesti dr. Anthony Fauci pohvalio je pak njegovu izvanrednu učinkovitost.

 

No, treba reći da smo još daleko od konačnog rješenja. Ispitivanje još traje, a rezultati nisu objavljeni. Uz to, tokom ispitivanja zarazilo se samo 94 od gotovo 44.000 sudionika testiranja, a i dalje je nejasno koliko je njih primilo vakcinu, a koliko placebo, piše Business Insider.

Štiti li vakcina i od teške i od blage bolesti?

U testiranju vakcine učestvovalo je 43.538 dobrovoljaca koji su dobili ili dvije doze vakcine ili dvije placebo injekcije slane vode. Neovisni odbor stručnjaka zaključio je da je daleko vjerovatnije da će se zaraziti oni koji su dobili placebo. No, studija je smatrala da su oboljeli samo oni koji su bili pozitivni i pokazivali simptome. Ostalo je nejasno štiti li vakcina i od asimptomatskih slučajeva. Također, i dalje ne znamo smanjuje li rizik od teških slučajeva COVID-19, hospitalizacije ili smrti.

Može li vakcina zaustaviti prijenos virusa?

Iako se čini da vakcina smanjuje rizik od zaraze simptomatskim COVID-19, još ne znamo smanjuje li i rizik od širenja bolesti. Ako se vakcinisana osoba ne osjeća bolesno ili nije pozitivna na testiranju, ali u njenoj pljuvački bude zaraznih čestica, ona bi nesvjesno mogla prenositi bolest na ranjive grupe ljudi.

- Nakon što dobijete vakcinu ne znači da ćete moći masku baciti u smeće - upozorila je Maria Elena Bottazzi iz Centra za razvoj vakcina u Teksaškoj dječijoj bolnici u razgovoru za Business Insider.

- To se neće dogoditi. Nadam se da ljudi ne misle da će to biti čarobno rješenje za sve – dodala je Bottazzi.

Koliko će dugo vakcina štititi od bolesti?

Istraživanje je utvrdilo da je vakcina postala učinkovita 28 dana nakon početne doze, a njena učinkovitost posmatrana je sedam dana nakon primanja druge doze. Garantira li vakcina dugoročan imunitet, to nećemo znati još godinama. Činjenica je da vakcina protiv gripe djeluje nekoliko mjeseci dok ona protiv morbila nude doživotan imunitet.

Koji je vremenski okvir za uvođenje vakcine?

Čim dobije više podataka o sigurnosti vakcine, Pfizer će zatražiti hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove, što će ubrzati postupak i proizvodnju. Kompanija bi prvih 50 miliona doza vakcine mogla proizvesti do kraja ove i do 1,3 milijarde doza sljedeće godine. Pfizer još nije odredio kako će se te doze rasporediti po raznim zemljama. Očekuju se problemi u opskrbi u dijelovima Azije, Latinske Amerike i najvećem dijelu Afrike zbog nedostatka hladnjača potrebnih za održavanje vakcina na održivoj temperaturi tokom distribucije.

Hoće li i druge vakcine djelovati?

Klinička ispitivanja Moderne, AstraZenece i Johnson & Johnsona još traju. Svi kandidati za vakcinu dizajnirani su da ciljaju isti dio koronavirusa: protein koji mu omogućuje da se veže na ćelije domaćina i napadne ih. Rani uspjeh Pfizera sugerira da su i druga ispitivanja vakcine na dobrom putu. Ispitivanje Moderne vjerovatno će imati obećavajuće rezultate jer koristi isti vrhunski mRNA mehanizam kao i Pfizer. Kompanija bi svoje rezultate mogla objaviti već ovaj mjesec.

Koliko je vakcina zaista sigurna?

Pfizer u svom saopćenju za javnost nije iznio podatak o ozbiljnim sigurnosnim problemima, ali kompanija je još u procesu prikupljanja dvomjesečnih podataka o sigurnosti koje će dostaviti FDA-i. Nakon pregleda podataka informacije o uobičajenim, kratkoročnim nuspojavama bit će javne. Međutim, niko neko vrijeme neće znati potencijalne dugoročne nuspojave. Postoji vjerovatnost da bi upotreba vakcine mogla rezultirati rijetkim, ali ozbiljnim reakcijama.

Poređenje sa vakcinama za druge bolesti

Američka Uprava za hranu i lijekove svojedobno je poručila da će odobriti vakcinu koja će biti učinkovita u više od 50 posto slučajeva. Većina stručnjaka nadala se učinkovitosti od 70 posto ili većoj jer nisu sve vakcine jednako učinkovite. Vakcine protiv sezonske gripe ponekad su efikasne u manje od 60 posto slučajeva. S druge strane, vakcine protiv dječije paralize su učinkovite gotovo 100 posto.

Vakcina u dvije doze

Pfizerova vakcina zahtijeva dvije doze: dvije injekcije u razmaku od tri sedmice. Mnoge etablirane vakcine također zahtijevaju ponovne doze kako bi bile najučinkovitije, uključujući ona za ospice i varičele. Dvije doze vakcine MMR (ospice, zaušnjaci, rubeola) 97 posto su učinkovite u zaštiti od ospica dok je jedna doza učinkovita 93 posto.

Vakcina protiv koronavirusa učinkovitija od one protiv gripe

Virusi mutiraju vremenom. Repliciranjem se u genetski kod virusa unose sitne greške koje se zatim mogu širiti kroz populaciju virusa. Iako je većina mutacija nebitna, povremeno se može pojaviti ono koja potkopava imunitet ljudi. No, novi koronavirus polako mutira, što znači da bi vakcina najvjerovatnije bila dugoročno učinkovita. Suprotno tome, gripa brzo mutira, zbog čega je svake godine potrebna nova vakcina.

Ispitivanja još nisu gotova, ali iz Pfizera tvrde da će većina njihovih doza, a riječ je o 1,3 milijarde vakcina, biti spremne sljedeće godine.