open-navfaktor-logo
search
Sindikat ima zahtjeve
Kad će željeznička linija Sarajevo - Bihać ponovo biti uspostavljena?
Nakon što je ponovo uspostavljena željeznička linija Sarajevo - Bihać u martu 2020. godine, ona je početkom ove ponovo ukinuta.
16.08.2021. u 11:36
get url
text

Razlog tome je, prema riječima direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića, smanjenje rizika zaraze koronavirusom.

- Zajedno sa kolegama iz Željeznica RS-a smo odlučili da taj voz trenutno obustavimo i trenutno saobraćamo po toj trasi od Sarajeva do Maglaja. Isto tako imali smo problem sa Vladom USK koja je optuživala Željeznice FBiH da talgo vozom dovlači migrante u USK. Za nas je svaki putnik koji kupi kartu putnik, mi ne vršimo diskriminaciju putnika, za razliku od nekih drugih možda koji na takav način to vide. Mislim da je Bihać puno izgubio ukidanjem tog voza i pitanje je kada ćemo ga ponovo uspostaviti - kazao je Džafić za FTV u maju ove godine. 

Od tada linija nije uspostavljena, a ministrica privrede Unsko-sanskog kantona Samra Mehić tvrdi da je nadležnost u Željeznicama FBiH.

- Sindikat željezničkih radnika zatražio je pordšku od Ministarstva privrede kada je u pitanju ponovno uvođenje linije Sarajevo - Bihać. Mi smo im veoma rado pružili tu podršku da se ta linija uspostavi. To je ono koliko možemo, početni korak treba uraditi Federacija BiH - kazala je Mehić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić krajem 2018. godine na sastanku sa tadašnjim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem je tražio da se privremeno ukine željeznička linija Sarajevo-Bihać zbog ogromnog priliva migranata. Migranti su često koristili ovu liniju kako bi uspjeli doći uglavnom do Bihaća, Cazina ili Velike Kladuše. 

Iz Željeznica FBiH ne odgovaraju na upite niti se oglašavaju u vezi sa mogućnošću ponovne uspostave ove linije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.