open-navfaktor-logo
search
Mlada zvijezda
Kako je Barca "ukrala" Ansu Fatija: Real je davao više novca...
Ansu Fati nova je zvijezda Barcelone, španskog i evropskog fudbala.
29.09.2020. u 09:47
get url
text

Dragulj koji još nije ni punoljetan sjajno je otvorio sezonu u La Ligi. Protiv Villarreala u pobjedi rezultatom 4:0 pogodio je dva puta i iznudio penal.

Fati, koji je i reprezentativac Španije, član je La Masije, Barcelonine škole fudbala, od 2012. godine.

Četiri godine ranije mladi fudbaler i njegova porodica stigli su u Andaluziju iz Gvineje Bisau. Njegov otac je radio na jednom otpadu, a potom i kao vozač gradonačelnika Marinalede. Svoju djecu je viđao samo ljeti. Fati je ubrzo počeo igrati u školi Peloteros de Herrera, čiji je direktor Jose Luis Mena, partner Barcelone.

Fatijev dolazak u Barcu bio je pun uzbuđenja. Od 2010. bio je u omladinskim selekcijama Seville, a talenat su prepoznali mnogi klubovi. Prije svih Real i Barca.

Da u Sevilli postoji dječak drugačiji od svih, koji bez problema igra i sa starijim kolegama i nemilosrdno trese mreže, čuo je je Albert Puig, tadašnji koordinator omladinskog tima Barcelone.

On je nekoliko puta putovao u Sevillu kako bi uvjerio njegove roditelje.

- Real ga je stavio u fokus. Razgovarao sam s njegovom porodicom, gradonačelnikom, posjećivao sam školu, posjetio njegovu kuću dva ili tri puta, sve dok nisam uvjerio njegovog oca da je najbolji projekat Barca - ispričao je Puig Mundo Deportivu i dodao je je Real Madrid davao više novca.

I upravo nakon jednog sastanka u domu Fatijevih roditelja u Andaluziji, potpisan je ugovor i to uz prisustvo Fatija, koji je tada bio oduševljen. Međutim, Sevilla je sve stopirala, nije mu dala dozvolu za odlazak jer je bio premlad.

Uslijedila je žalba, a dok je postupak trajao Fati je svaka tri ili četiri mjeseca dolazio u La Masiju kako bi se prilagodio sredini. Od 2012. godine Barcelona je njegov dom.

- Naš posao nije samo da otkrijemo igrače i potpišemo ih, već ih treniramo, obrazujemo i s nama odrastaju - reao je Puig, naglasivši da su s Fatijev uspjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.